Merkelová prolomila mlčení k ruské agresi na Ukrajině. Barbarství, řekla

Merkelova portrety

Válka na Ukrajině 2.6.2022 (8:30)

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová se dlouhé měsíce vyhýbala veřejným vystoupením, nic na tom nezměnil ani Putinem nařízený útok ruské armády na Ukrajinu. Nyní své mlčení ukončila.

Merkelová ve svém prvním veřejném projevu po půl roce označila ruský útok na Ukrajinu za hluboký předěl. „Jako kancléřka ve výslužbě jsem nechtěla nic hodnotit takzvaně od boku,“ řekla Merkelová ve středu večer v Berlíně před více než dvěma stovkami hostů při rozlučce Reinera Hoffmanna, který po osmi letech odchází z funkce předsedy Německého odborového svazu. Podle ní však ruská invaze do sousední země znamenala příliš hrubé porušení mezinárodního práva v dějinách Evropy po skončení druhé světové války.

„Jsem solidární s Ukrajinou, která byla napadena Ruskem, a podporuji její právo na sebeobranu,“ citoval Merkelovou magazín Stern. Doplnila, že podporuje veškeré odpovídající úsilí německé vlády, EU, USA, NATO, skupiny G7 a OSN, „aby byla tato barbarská agresivní válka Ruska zastavena“.

Merkelová uvedla, že nikdo zatím nedokáže seriózně odhadnout, jak dalekosáhlé důsledky válka bude mít. Budou však značné zejména pro Ukrajince. Merkelová se zabývala také porušováním lidských práv obyvatelstva. „Buča je symbolem této hrůzy,“ popsala s odkazem na střelbu ve městě západně od Kyjeva.

Paprskem naděje v tomto nekonečném smutku je obrovská podpora Ukrajinců z mnoha sousedních zemí, například z Polska a Moldavska, jak vyzdvihla Merkelová. „Nikdy bychom neměli brát mír a svobodu jako samozřejmost,“ poznamenala Merkelová. V současné situaci je podle ní zásadní jednota Evropské unie. Politička konzervativní Křesťansko-demokratické unie (CDU), která v loňských zářijových volbách do Spolkového sněmu již nekandidovala, vyzvala občany Německa, aby v tomto směru přispěli ke sjednocení Evropy.

Tagy: