Meruňkové buchty? Prezidenti si mohou na ARO klidně vzít i pivo, říká Pollert

Co Čech, to politik! (1019)

Na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, kde nebývá standardní jídelníček zvykem, si prezident může dovolit prakticky cokoli. V pořadu Co Čech, to politik! to řekl lékař Lukáš Pollert. Nevyloučil tak slova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který tvrdil, že Miloš Zeman si tam dopřával meruňkové buchty. „Kvůli cirhóze jater sice nemusí být připojen na přístroje, může se mu však zhoršit vnímání,“ uvedl Pollert dále ve vysílání CNN Prima NEWS.

„K obědu měl pan prezident meruňkové buchty, na zítřek (středu) si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ uvedl minulý týden mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Jenže podle mnohých laiků i odborníků na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny nebývá podobný jídelníček zvykem.

Podle lékaře Lukáše Pollerta by však pro prezidenta mohli udělat výjimku. „Mohl mít buchty, mohl si je tam i přinést. Nevíme, jestli to jedl. Každopádně v každé nemocnici a každém státě je pokoj pro prezidenta nejblíž intenzivnímu oddělení. Bude tam mít veškerý komfort a bude tam, i když bude mít zlomený malíček,“ popsal své zkušenosti lékař a bývalý kanoista Pollert.

Dodal také, že na Anesteziologickém a resuscitačním oddělení (ARO) pracoval mnoho let. „Pokud mohli pacienti jíst, tak se příbuzní ptali, zda mohou přinést nějaké jídlo, nebo třeba i pivo. Ne zrovna basu, ale něco, aby se pacient cítil komfortně,“ uvedl dále Pollert v pořadu Co Čech, to politik!

Podle něj bude běžný pacient na tomto oddělení jistě těžce nemocný, u prezidenta to však nutně nemusí znamenat, že je napojen na přístroje. „Není po operaci, má cirhózu jater. Umím si představit, že jí i pije kdeco,“ podotkl.

Nemoc mohla ovlivňovat Zemanova rozhodnutí už dřív

Prezident zde zároveň může podepisovat dokumenty, je však otázkou, zda bude mít podpis validitu. „Jeho onemocnění může mít takový průběh, že se nemusí vrátit do takového stavu jako předtím. Lékaři to určitě ví, může to trvat měsíce, i doživotně,“ odhadoval Pollert.

Dodal také, že nemoc hlavy státu nezačala 13. října. „Taková nemoc má svou dynamiku, mohla i v létě ovlivňovat jeho rozhodování. Cirhóza nevznikne ze dne na den, může být plíživá a umím si představit, že ovlivňovala rozhodování už dříve,“ uzavřel.

Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá, napsala předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) Ústřední vojenská nemocnice, kde prezident od 10. října leží na klinice intenzivní medicíny.

Hradní kancléř Vratislav Mynář o stanovisku nemocnice věděl od středy 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Jemu ani dalším nejvyšším ústavním činitelům nesdělil, jak vážný je zdravotní stav hlavy státu.

Tagy: