Zemana je nám líto. Pokud bude ministrem Kolář, nebudeme se s ním bavit, zní z Moskvy

Miloš Zeman s Vladimirem Putinem v Moskvě během návštěvy českého prezidenta v roce 2015

Rusku je Zemana líto

Rusku je prezidenta Miloše Zemana líto, jako „svého muže v Česku“ ho ale nevidí. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to sdělil slavista a docent Ruské státní humanitní univerzity Vadim Truchačov. Podle něj na Zemanovi nestály dobré vztahy mezi Českem a Ruskem. S novou vládou, pokud ji sestaví pětikoalice, Moskva očekává prohloubení diplomatické krize. Bylo by nejlepší, pokud by se nová vláda o Rusku vůbec nezmiňovala, dodává Truchačov. Ruský expert rovněž popsal reakci Moskvy na možného kandidáta na ministra zahraničí Ondřeje Koláře (TOP 09).

Český prezident Miloš Zeman dál zůstává v nemocnici. Ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Zdá se, že mu Parlament dočasně odebere pravomoci, mluví se i o úplném konci ve funkci. Jak to vnímají v Rusku?
Se Zemanem mnozí soucítí. V Rusku často zveličují jeho proruskou orientaci. Zeman ale není proruský politik. Není ale ani protiruský. Zeman byl vždy schopen vnímat Rusko a ruské argumenty, i když s nimi mohl nesouhlasit. Kromě toho si v Rusku vždycky vážili výrazných politických osobností, mezi které zcela jistě Zeman patří. Odchod Zemana z politiky bude v Rusku vnímán s lítostí.

Zajímají se vůbec ruské sdělovací prostředky o aktuální dění v Česku? O prezidentovu nemoc, o možném převodu prezidentových pravomocí...
Řekl bych to asi takto. Na jednu stranu si v Rusku mnozí myslí, že Česko je bezvýznamná zemička. Ale na druhou stranu, o českou politiku se někteří začali zajímat poté, co do prezidentského úřadu vstoupil Václav Klaus. Neřekl bych, že je české politice věnována velká pozornost, jaká je věnována americkému, francouzskému, německému nebo polskému politickému dění. Ale Česko má své místo.

Ruská média se zajímala o české sněmovní volby i o možné odnětí pravomocí prezidenta Zemana. Zprávy o tom nevychází na titulních stranách, ale média se o to zajímají.

Pokud Miloš Zeman opustí prezidentských úřad, bude to znamenat konec nadějí na zlepšení vztahů mezi Moskvou a Prahou? Přijde Rusko o posledního spojence v Česku?
Vzhledem ke stáří a zdravotnímu stavu Miloše Zemana s ním naděje na zlepšení vztahů nebyly spojeny. V Rusku nevidí žádného českého politika, který by mohl zlepšit rusko-české vztahy. Moskva se už smířila s tím, že vztahy budou velmi špatné. Žádné naděje na jejich zlepšení v dohledné době neexistují. Alespoň co se týká příštích několika let. Ani Zeman by s tím nemohl pohnout.

Jak by rusko-české vztahy ovlivnilo, kdyby se novým ministrem zahraničí ČR stal Ondřej Kolář? Spekuluje se, že je jedním z hlavních kandidátů na tento post.
S Kolářem se Rusko bavit nebude. V Moskvě jeho jmenování budou považovat za otevřeně protiruské gesto. Pokud se Kolář stane ministrem zahraničí, tak k žádnému dialogu mezi ruskou a českou vládou nedojde.

Osobně očekávám, že Kolář bude provádět ostré protiruské aktivity. Třeba může dojít k odstoupení od smlouvy na dodávku plynu do ČR, pokusy o demontáž pomníků sovětským vojákům, k dodávkám zbraní Ukrajině, nebo ostentativnímu setkání se zástupci ruské opozice.

Pokud se tato prognóza naplní, tak Rusko může odvolat svého velvyslance z České republiky. V takovém případě by následně české zájmy v Rusku zastupovalo slovenské velvyslanectví v Moskvě. Diplomatické vztahy budou pokračovat, budou ale čistě formální.

Co Rusko očekává od nové české vlády, pokud ji sestaví pětikoalice?
Přinejlepším očekává, že se nová česká vláda nebude vůbec o Rusku zmiňovat. Při nejhorším scénáři se můžeme těsně přiblížit k úplnému přerušení diplomatických vztahů. V Moskvě očekávají, že konfrontace s Ruskem bude v příštích několika letech hlavní náplní české zahraniční politiky. Očekávání jsou tedy maximálně pochmurná.

Tagy: