Ukažme zprávu o Zemanovi veřejnosti, žádá Vystrčil. Političtí lídři už informace mají

Rozhovor s Milošem Vystrčilem ke zdravotnímu stavu Zemana

Jednotliví političtí lídři mají informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, který podle zprávy Ústřední vojenské nemocnice není schopen vykonávat úřad. Ve Zprávách CNN Prima NEWS to potvrdil Miloš Vystrčil. Předseda Senátu zároveň navrhuje, aby tyto důležité informace byly odhaleny i veřejnosti, ovšem za podmínky, že by byly „začerněny“ některé údaje. O aktivaci článku 66 Ústavy, který by prezidenta zbavil pravomocí, by měl Senát jednat 5. listopadu.

„Rozhodnutí není časově omezeno a ani být nemůže. Když se ale ukáže, že pan prezident je v dobré zdravotní kondici a oběma komorám to oznámí, bude se hlasovat. Stačí, aby jedna z komor rozhodla, že je v pořádku, a prezidentovi se pravomoci vrátí,“ vysvětlil aktivaci a další postup článku 66 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

V případě, že by komory zhodnotily, že prezident není nadále schopen vykonávat úřad, měl by Zeman možnost obrátit se na soud. „V okamžiku, kdy pan prezident začne komunikovat a měl by vyjádření od Ústřední vojenské nemocnice, nedokážu si představit, že by to komory neuznaly,“ doplnil Vystrčil.

Všichni účastnici podle něj při úterním setkání dostali plné znění, a to včetně lídra SPD Tomia Okamury. „Z tohoto znění je ještě více jasné, že prezident není schopen vykonávat úřad. Co se týká veřejnosti, tak některé části navrhuji pouze začernit a pak zveřejnit. Ale ten úkol zatím probíhá, uvidíme,“ doplnil Vystrčil.

Senát by o aktivaci článku 66 Ústavy mohl jednat 5. listopadu, nově zvolená Poslanecká sněmovna o něco později. O tři dny později se koná ustavující schůze Sněmovny. Ještě předtím si zákonodárci vyžádají aktuální informace od Ústřední vojenské nemocnice ohledně toho, zda je Zeman schopen vykonávat úřad.

O další zprávu by znovu požádal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala. Ten v pondělí na dotaz Senátu napsal, že Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Tagy: