Messi krůček od splnění snu i díky svému obdivovateli. Kapitán řekl, co Argentinu nakoplo

Argentinský postup do finále mistrovství světa byl velmi zdařilým dílem především dvou hráčů. Lionel Messi s Juliánem Álvarezem proti Chorvatsku řádili, což je sympatické pokračování příběhu této dvojice, který začal před 11 lety. Malý klučina tehdy naháněl slavnou hvězdu se třemi Zlatými míči, aby se s ní vyfotil. Teď má Álvarez stovky snímků, jak se objímá s Messim a společně slaví góly, které Argentince dostaly na dosah vytoužené trofeje.

Kdo by to byl před třemi týdny řekl. Celá Argentina se vzpamatovávala z toho, že byla na špatné straně barikády při jednom z největších šoků v historii mistrovství světa – v prvním skupinovém zápase ji dostala na kolena vítězstvím 2:1 Saúdská Arábie.

Ale právě toto fiasko podle Lionela Messiho pomohlo k tomu, že nyní je nálada dramaticky odlišná. Protože jihoamerický výběr se po osmi letech dostal do finále.

„Úvodní zápas byl pro nás tvrdým kopancem, protože jsme předtím neprohráli 36 utkání v řadě. Začít šampionát takovýmto způsobem bylo těžké, nenapadlo by nás, že se Saúdy můžeme prohrát. Byla to kyselá zkouška pro celý tým. (…) Ale pomohlo nám to k tomu, abychom byli silnější,“ prohlásil s úsměvem po úterním triumfu 3:0 proti Chorvatům.

Messi je znovu jediný krůček od splnění jednoho velkého snu, který se v 35 letech pokouší zrealizovat už poměrně dlouho. Dotáhnutím Argentiny na světový trůn by se v rodné zemi stal nesmrtelným, mohl by se konečně rovnat s Diegem Maradonou.

V semifinále opět ukázal, že je stále výjimečným hráčem. Asistoval mu u toho velmi zdatně 22letý Julián Álvarez. Ten nejprve pro Messiho vybojoval pokutový kop, který útočník Paris Saint-Germain vykonal nechytatelným způsobem. Pak mladík po přistrčení od Messiho předvedl – i s velkou porcí štěstí – pořádný tah na branku, kdy dotáhl míč od poloviny hřiště až do sítě evropského týmu. A ve druhém poločase pozoroval, jak jeho hvězdný parťák školil chorvatského obránce Jošku Gvardiola, aby mu pak dopřál velmi snadnou trefu.

Fantastické představení dlouhodobého krále, jenž v neděli zažije poslední zápas kariéry na MS, a nadějného prince. Jen těžko si lze představit, co se přesně odehrává v hlavě Álvareze, byť se v rozhovoru pokusil euforii zformovat do slov. V roce 2011 mu bylo 11 let a po boku Messiho hrál jen v nejdivočejších představách. Byl jeho velkým fanouškem a tehdy se pro něj stalo ohromným úspěchem, když měl možnost se s „malým velkým mužem“, kterého tolik obdivoval, vyfotit. Právě tento snímek je teď na sociálních sítích hitem.

V létě Álvarez definitivně opustil mateřský klub River Plate a vydal se do Manchesteru City. Tak nějak v tichosti, protože k Citizens v létě v tu dobu přicházel fenomenální forvard Erling Haaland. V Premier League se Argentinec nacházel většinu podzimu v jeho stínu, ale na začátku listopadu ve třech zápasech třikrát skóroval. Neminula ho pozvánka do Kataru, kde se nejprve musel smířit s rolí náhradníka. Šanci od začátku dostal od trenéra Lionela Scaloniho na závěr skupiny proti Polsku a ze základní sestavy už nevypadl.

Na mundialu má teď čtyři góly. A spolu s jeho dětským hrdinou Messim – který s pěti brankami a třemi asistencemi zažívá i na své poměry náramný turnaj – dotáhl Argentinu na vzdálenost jediného zápasu od kýžené trofeje. Posledního chybějícího dílku v Messiho velkolepé mozaice.

„Má rodina musí šílet, stejně jako celá země. Jsme ve finále, wau!“ radoval se Álvarez po postupu přes Chorvaty.

Jeho slova potvrdily záběry z narvaných ulic argentinské metropole Buenos Aires.

Tagy:
Diego Maradona Saúdská Arábie Lionel Messi Argentina MS ve fotbale finále fotbal sport Erling Braut Håland chorvatská fotbalová reprezentace Mistrovství světa v Kataru 2022 argentinská fotbalová reprezentace Manchester City FC Mistrovství světa ve fotbale Paris Saint-Germain FC Argentina Julián Álvarez