Město na Floridě prodává desítky vznešených labutí. Jedno jezero jim začíná být těsné

Město Lakeland na americké Floridě prodává veřejnosti desítky labutí – potomků ptačího páru, který městu v roce 1957 věnovala britská královna Alžběta II. Opeřencům se dařilo natolik, že se přemnožili. O odprodeji labutí informoval server BBC.

Labutě patří k městu Lakeland bezmála sto let. Na jezeře Morton žily přinejmenším od roku 1923. Pták se dokonce stal symbolem města a slouží i jako jeho logo. Do roku 1953 však všechny labutě zmizely, snědli je buď aligátoři, nebo se staly oběťmi psů.

Rodačka z Lakelandu, která v té době zrovna žila ve Spojeném království, se proto rozhodla napsat britské královně, zda by městu labutě nedarovala. „Většina labutí v Británii jsou technicky majetkem monarchie,“ vysvětluje BBC.

Panovnice odpověděla kladně. Vymínila si přitom, aby obyvatelé Floridy přispěli 300 dolary (podle inflační kalkulačky suma odpovídá dnešním téměř 1 000 dolarům, tedy více než 23 000 korunám) na odchyt a transport elegantních opeřenců. V únoru 1957 tak do Lakelandu přicestoval z Británie pár labutí velkých.

Jedna labuť za devět tisíc korun

Od té doby žijí kolem jezera generace labutích potomků. Jenže ty se přemnožily a na vodní hladině začalo být těsno. V současné době tam žije 86 labutí. Město se proto rozhodlo 36 jedinců prodat veřejnosti. Jednu labuť nabídlo za 400 dolarů (přes 9 000 korun).

Lidé si mohou koupit maximálně dvě labutě najednou a budou muset podepsat smlouvu. V té se zavážou poskytnout opeřencům „zdravé a bezpečné prostředí“ včetně vodního zdroje, jako je jezero nebo rybník a také roční veterinární péči, přiblížil podmínky prodeje list The New York Times (NYT).

Lidé si mohli žádat o koupi labutí do čtvrtka. Podle informací deníku NYT jen za čtvrteční ráno o labutě projevilo zájem 66 lidí. Město ze všech zájemců v pátek na základě loterie vybralo vhodné kupce.

Tagy: