Město plné katakomb a soli. Proč vagnerovci překvapili Ukrajince právě v Soledaru?

Od úterního rána se množí informace o tom, že ruská armáda zabírá nebo už úplně obsadila město Soledar nedaleko Bachmutu. Kyjev tvrdí, že Ukrajinci město stále drží. Ofenzivu Rusů mají vést vagnerovci. Jedná se o první významnější úspěch ruské armády za poslední měsíce.

Fronta u Bachmutu je zaseklá už několik měsíců. Krajina kolem města se proměnila v pustinu a v dějiště zřejmě nejhrůznější bitvy celé války na Ukrajině. Jednotkám Kyjeva se stále daří Bachmut bránit.

Nejspíš proto se Rusové rozhodli změnit taktiku a překvapili Ukrajince u jiného města, které se nachází zhruba půl hodiny cesty od Bachmutu. V další důležité bojiště se postupně proměnilo nenápadné město Soledar.

Jedná se o malou aglomeraci, kde před válkou žilo něco málo přes 11 tisíc lidí. Soledar je významný hlavně pro své solné doly. Agentura Reuters poznamenala, že pod městem se nachází soustava tunelů, kde se mohou lehce schovat vojáci, ale dokonce i tanky.

Ofenzívu u Soledaru vedou vagnerovci, žoldáci Jevgenije Prigožina. Bílý dům minulý týden upozornil, že Prigožin chce u Bachmutu drancovat ukrajinské přírodní zdroje. Se stejnou motivací se proto mohli vagnerovci pustit i do útoku na sousední solné město.

I Prigožin ostatně něco takového sám připustil. „Třešničkou na dortu je systém dolů v Soledaru a Bachmutu, který je v podstatě sítí podzemních měst. V hloubce až 100 metrů se tam může schovat velké množství lidí, projedou tudy i tanky a vozidla pěchoty,“ uvedl šéf vagnerovců na Telegramu. Informoval o tom list Kyiv Post, podle kterého je ale vojenská využitelnost dolů diskutabilní.

Jak bitva o Soledar probíhá?

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že během posledních čtyř dní se podařilo Rusům zabrat většinu Soledaru. Kyjev o přesné situaci na frontě prozatím mlčí, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Ukrajinci město stále drží a krajina kolem Soledaru „je pokrytá mrtvolami nepřátel“.

Také náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová uvedla, že Rusové doslova „šlapou po mrtvolách vlastních vojáků“. Je ale pravděpodobné, že těžké ztráty mají obě strany.

Vedle touhy po soli má postup Rusů v Soledaru zjevnou strategickou výhodu. Britská rozvědka se domnívá, že nepřítel chce takto obejít obranu Bachmutu, kde se Rusům postoupit nedaří. Londýn ale neočekává, že by se něco takového mohlo v blízké době vagnerovcům podařit, protože ukrajinská obrana Bachmutu zůstává údajně nadále pevná.

Tagy:
válka útok vojáci Ukrajina sůl doly Rusko Vagnerova skupina Bachmut Jevgenij Prigožin Soledar