Velké problémy Ukrajinců, Rusové u Soledaru změnili taktiku. Mrtvoly leží všude

Ruské síly podle Kyjeva zahájily mohutný útok na město Soledar, které představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu Bachmutu. Důstojník ukrajinské armády popsal, že Rusové útočí v malých skupinách. Podle Volodymyra Zelenského je zem u Soledaru pokryta mrtvolami okupantů. Ukrajinci nadále odráží ruské útoky na Avdijivku. Ukrajinský prezident v telefonickém rozhovoru s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) poděkoval Česku za vojenskou podporu. Mimo jiné uvedl, že očekává její posílení.

Soledar je jedním z doněckých měst, které již dlouhou dobu čelí četným ruským vojenským útokům. Nyní Kyjev oznámil, že ruské síly zahájily další mohutný úder.

Rusové se postupně snaží obklíčit Bachmut. K tomu potřebují dobýt i nedaleký Soledar, který ho obklopuje ze severovýchodní strany.

Situace v Soledaru je kritická, popsal podle webu Unian politický analytik a důstojník První samostatné brigády speciálních sil Taras Berezovec. „V Soledaru je to nyní velmi obtížné. Situace je tam vyhrocenější než v Bachmutu. Nepřítel útočí v malých skupinách, obvykle do osmi osob, vyzbrojených ručními zbraněmi a RPG. Útoky na naše pozice přicházejí ve vlnách,“ poznamenal Berezovec.

Situaci v Soledaru popsal ve svém pondělním projevu také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Díky houževnatosti našich bojovníků v Soledaru jsme pro Ukrajinu získali další čas a další síly. A co tam chtělo Rusko získat? Všechno je úplně zničené, nezbyl tam téměř žádný život, tisíce jejich lidí byly ztraceny. Celá země u Soledaru je pokryta mrtvolami okupantů, tak vypadá šílenství,“ popsal podle webu Ukrinform Zelenskij.

Ukrajinské síly mezitím účinně odrážejí všechny ruské útoky ve směru na Avdijivku. Informovala o tom analytická stránka War Monitor. Avdijivka leží jen pár kilometrů severně od Doněcku.

Zelenskyj v telefonickém rozhovoru s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) poděkoval Česku za vojenskou podporu. Mimo jiné uvedl, že očekává její posílení. Ocenil také podporu Ukrajiny během českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Ruské úřady začaly trestně stíhat kritiky invaze – populárního herce Artura Smoljaninova i podporovatele ruské opozice, filantropa Borise Zimina. Ten v roce 2020 zaplatil přepravu opozičního vůdce Alexeje Navalného ze Sibiře do Berlína, kde se vyléčil z otravy bojovou látkou novičok.

Tagy:
Ukrajina ODS Petr Fiala Evropská unie on-line Česko Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Alexej Anatoljevič Navalnyj Boris Zimin