Varování meteorologů: Zpřísnili výstrahu, hrozí i povodně. Změnili časy, kdy udeří bouřky

Jižní Moravou se prohnala bouřka.

Počasí (12.7.2024 7:08)

Český hydrometeorologický ústav v pátek před polednem aktualizoval vydanou výstrahu před velmi silnými bouřkami. Ta nově platí pro celé území od pátečních 14 hodin do sobotních dvou hodin ráno. Rozšířena je navíc o povodňové jevy.

Původní výstraha meteorologů byla rozdělena na časová pásma podle toho, jak se bouřky měly přesouvat od západu k východu. Ve čtvrtek před polednem ale meteorologové sjednotili časovou platnost pro celé území. Výstraha tak platí od pátečních 14 hodin do sobotních dvou hodin ráno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Němci varují v pátek i před hrozbou tornád

„Zvlněné frontální rozhraní bude v pátek postupovat přes naše území k východu a přinese velmi silné bouřky, které budou doprovázené přívalovým deštěm s úhrny kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách může spadnout i kolem 80 mm. Místy se objeví nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a kroupy i kolem 3 cm. Bouřky se nejdříve vyskytnou brzy odpoledne na západě a jihozápadě Čech a budou postupovat k východu až severovýchodu, kam by měly dorazit v druhé části odpoledne a večer,“ napsali meteorologové na sociální síti X.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Podotkli, že bouřky se budou formovat do linií. „Během noci na sobotu očekáváme v Čechách od jihozápadu další vlnu srážek a ojediněle i bouřek, které už budou slabší,“ sdělili meteorologové.

Hrozí i velká voda

Výstrahu zároveň rozšířili o povodňové jevy. „Vzhledem k aktuálnímu rozložení a intenzitě očekávaných srážek bude docházet k lokálním vzestupům hladin, zejména na menších tocích, případně k lokálnímu zatopení v obcích a městech. Vzestupy mohou být velmi rychlé a výrazné, nelze vyloučit překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně,“ uvedli meteorologové.

„Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami,“ varovali meteorologové ve výstraze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bouře zasáhly Českokrumlovsko a Trhové Sviny, kde hlásí velkou vodu. Dětem hrozí evakuace

Tagy: