Meteorologové: Sever a východ Česka potrápí náledí. Jak to bude se sněhem?

Ledovka na Jihu Moravy

Meteorologové varují před náledím a zmrazky na severu a východě republiky. Lidé se podle nich mají připravit na dopravní komplikace. Mrznout bude i v následujících dnech.

Na některých místech se lidé dnes ráno probudili do jedné z prvních sněhových nadílek. Sněhové přeháňky v noci zasáhly například Krkonoše, Jesenicko a Šumpersko. Na Sněžce bylo ráno minus sedm stupňů Celsia. V nižších polohách na východě Čech slabě mrzlo.

Podobný ráz počasí by měl vydržet i během příštího týdne. Meteorologové dokonce od nedělního večera do pondělního rána vydali výstrahu před tvorbou náledí a zmrazků na severu a východě republiky.

„Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost,“ uvedl ČHMÚ. Lidé by se venku měli pohybovat opatrně, starší nebo méně pohybliví by měli omezit vycházení ven. Výstraha platí pro Liberecký kraj, severní a východní část Královéhradeckého kraje a v Pardubickém kraji pro Orlickoústecko. Dále náledí hrozí v Olomouckém, Zlínském a v Moravskoslezském kraji.

Jaké počasí nás čeká v týdnu?

Přes den by pak teploty neměly vystoupit nad 3°C a ráno se můžeme těšit na ojedinělé slabé sněžení. Úterý bude ve znamení zatažené až oblačné oblohy a ojediněle se můžou objevit mrznoucí mlhy. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi -2 až 2 °C.

Ve středu nás podle meteorologů čeká zataženo až oblačno. Ojediněle i polojasno. Někde by se mohlo objevit slabé sněžení a v polohách pod 300 metrů budou srážky smíšené. Teploty se budou pohybovat v rozmezí od -2 do 2 °C. I ve čtvrtek nás čeká podobné počasí. Na Českomoravské vrchovině se podle meteorologů bude místy tvořit náledí nebo námraza. Rtuť teploměru se v maximech vyšplhá ke 3 °C.

Tagy: