Na Česko opět udeří silný vítr. Platí výstrahy, nebezpečí hrozí v sedmi okresech

Strom

V části Česka hrozí od nedělního večera do pondělního rána opět silný vítr. V nárazech může mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu. Varování s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Frýdlantsko, Jesenicko, Krnovsko a čtveřici okresů na jihu Pardubického kraje. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha platí od dnešních 19:00 do pondělních 07:00. V Pardubickém kraji se týká okresů Hlinsko, Chrudim, Polička a Svitavy.

Lidé v ohrožených oblastech by podle meteorologů měli zajistit okna a odstranit či upevnit venku volně stojící či ležící předměty. Vítr může způsobit menší škody na budovách a hrozí nebezpečí úrazu zlomenými větvemi či uvolněnými předměty. Pozor na silný vítr by si měli dát také řidiči. Turisté by se podle ČHMÚ neměli vydávat na hřebenové túry.

Varování před silným větrem platilo tento týden pro část Česka už v pátek a v sobotu. V Pardubickém kraji v sobotu vítr lámal stromy a působil škody na budovách. V České Rybné na Chrudimsku spadly dva stromy na chatu.

Silný vítr zasáhl ČR také minulý týden ve čtvrtek. Klientům pojišťoven způsobil škody za téměř 100 milionů korun. Šlo většinou o poškozené střechy, přístřešky, skleníky a pády stromů a větví. Bez proudu bylo několik set tisíc domácností.

Tagy: