U lanovky na Ještěd prasklo tažné lano. Smrtelnou nehodu vyšetřuje policie

V Liberci spadla kabina lanovky na Ještěd. V kabině, která jela dolů, byl v tu dobu jen strojvedoucí, ten zahynul.

Živě z místa pádu lanovky

Na liberecké lanovce na Ještěd došlo v neděli odpoledne k tragické nehodě. Po pádu kabiny směřující dolů zemřel strojvedoucí, který byl jejím jediným pasažérem. Informoval o tom mluvčí zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Celkem 14 cestujících včetně strojvedoucího z protijedoucí kabiny, která nespadla, záchranáři evakuovali. Tito lidé nebyli zraněni a byli v péči psychologů. Policie oznámila, že pád lanovky vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení.

Podle informací policie byl pád lanovky nahlášen v neděli kolem 13:30. První kabina spadla u prvního pilíře lanovky ze zhruba třicetimetrové výšky a je zcela zdemolovaná. Hasiči podle mluvčího Davida Kořínka evakuovali osádku druhé kabiny z výšky zhruba 15 metrů. Jedna kabina pojme v běžném provozu až 35 lidí.

Podle ředitele provozu osobní dopravy ČD došlo k destrukci tažného lana, uvedla Česká televize. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského se u tažných lan provádí defektologická kontrola každé dva roky. Poslední kontrolou lano prošlo loni v listopadu. „Další defektoskopickou zkoušku znalec doporučil provést do listopadu 2022," doplnil Šťáhlavský.

Na možnost pádu lanovky se složky Integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, ve více než 80leté historii lanovky ale nebyl takový zásah nutný. Co se stalo, zatím není jasné, od pondělí měla být lanovka mimo provoz kvůli pravidelné revizi před zimní sezonou.

„Zasahujeme v Liberci u nehody kabinky lanové dráhy na Ještěd. Záchrana osob nedaleko spodní stanice probíhá pomocí výškové techniky. Na místě jsou i hasiči-lezci,“ uvedl na Twitteru HZS Libereckého kraje.

Pražští hasiči na místo také poslali vrtulník. „Na pomoc kolegům letí z Prahy vrtulník s naší lezeckou skupinou,“ píší na Twitteru. V průběhu letu byl však vrtulník odvolán.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí. Je v majetku Českých drah. Loni vyvezla na vrchol 211 000 lidí. Před dvěma lety prošlo rekonstrukcí elektrické zařízení, oprava byla spojena s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení. Loni byla lanovka kvůli koronavirovým opatřením více než 100 dnů mimo provoz, důvodem přerušení provozu byly i technické problémy. Kvůli technickým problémům stála lanovka i letos v září.

Lanovku na Ještěd postavila v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Cestující vozí dvě kabiny, jedna pojme 35 lidí. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem. Na Ještěd jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů.

Podobné nehody s tragickými následky nejsou v Česku časté. Jeden člověk zemřel v listopadu 2013 u Špindlerova Mlýna. Při zřícení nákladní lanovky k chatě Bumbálka tehdy zahynul jeden muž a další čtyři lidé se zranili. Neštěstí se stalo, když rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky. Po přetržení tažného lana se korba zhruba z deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi.

Tagy: