Na Česko se řítí silné bouřky. Hrozí vydatné deště a výpadky energií, varují meteorologové

Bouřka

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před vydatným deštěm v kombinaci s bouřkami. Předpokládané srážky navíc mohou způsobit i rychlý vzestup hladin na menších tocích. Pro které kraje varování platí?

Jak informují meteorologové na webu ČHMÚ, v některých částech republiky se už vyskytují velmi silné bouřky, přidat se k nim mohou kroupy i silný vítr.

Výstrahu před silnými bouřkami proto vydali pro Moravskoslezský kraj (Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kravaře, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec). Ta platí od čtvrtečního odpoledne až do 17:30, v některých částech až do noci.

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ radí.

Výstrahu před bouřkami vydali také pro Zlínský kraj (Valašské Meziříčí, Vsetín), platí až do 18 hodin. „V oblasti Vsetínska a Valašského Meziříčí se vyskytují a mohou opakovaně vyskytovat bouřky s krátkodobými úhrny až 50 mm,“ doplňují na webu.

Výstraha před vydatným deštěm platí i pro další kraje: Pardubický (Králíky), Jihomoravský (Blansko, Boskovice, Bučovice, Hodonín, Kyjov, Slavkov u Brna, Šlapanice, Veselí nad Moravou, Vyškov) a Olomoucký.

Tagy: