Do Česka v závěru týdne dorazí sníh. Pozor na náledí, varují meteorologové řidiče

Náledí v Česku

Češi se v následujících dnech dočkají sněhových přeháněk. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před tvorbou náledí. To může zkomplikovat dopravu na silnicích. V příštím týdnu klesnou noční teploty až na -9 °C.

V pátek bude polojasno až oblačno, zpočátku přechodně i zataženo. Místy se objeví občasné sněžení. V polohách pod 600 metrů nad mořem a postupně pod 400 metrů nad mořem se vyskytnou i srážky smíšené nebo dešťové. Později se na západě mohou ojediněle objevit bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 4 až 8 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem kolem -1 °C. Povane čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s (asi 55 km/h). Večer začne vítr slábnout.

V noci z pátku na sobotu bude panovat oblačné počasí. Místy se vyskytnou sněhové, v polohách pod 300 metrů nad mořem i smíšené přeháňky. Ojediněle se může tvořit náledí. Nejnižší noční teploty klesnou na 2 až -2 °C.

V sobotu meteorologové očekávají většinou oblačné počasí. Místy se objeví sněhové přeháňky, v polohách pod 400 metrů nad mořem budou i smíšené nebo dešťové. Večer začnou srážky ustávat a oblačnost ubývat. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 3 až 7 °C.

V noci se ochladí

V neděli bude polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty klesnou na -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 3 až 7 °C.

V pondělí ráno se ojediněle vyskytnou mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty dosáhnou -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 2 až 7 °C.

Na úterý meteorologové předpovídají jasné až polojasné počasí. Ráno se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Později v Čechách začne od severozápadu oblačnost přibývat. Nejnižší noční teploty klesnou na -5 až -9 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 3 až 7 °C.

Od středy do pátku bude oblačno až polojasno, přechodně až zataženo. Místy se vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. V nižších polohách se přechodně objeví i srážky smíšené nebo dešťové. Ráno se ojediněle mohou objevit mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na -1 až -6 °C, zpočátku při zmenšené oblačnosti výjimečně až na -9 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 2 až 7 °C.

Tagy: