Chvíle hrůzy na lodi v Hamburku. Vlna prorazila čelní sklo a smetla několik cestujících

Silná bouře zasáhla i Německo.

Chvíle hrůzy a paniku prožili cestující na příměstské lodi v Hamburku. Při plavbě v bouři jedna z obřích vln na přídi rozbila okna trajektu Hadag v Tollerortu, načež se do lodi začala valit voda. Náraz, který některé lidi vymrštil ze sedadel, se podařilo zachytit na kameru.

Děsivé záběry pořídil jeden z pasažérů lodi. Při plavbě v bouři do plavidla narážely silné vlny, jedna z nich se zvedla tak vysoko, že prorazila okna v přední části trajektu, kde seděla hrstka cestujících. Ty pak vymrštila ze sedadla.

Cestující si následně v panice začali sbírat své věci a přemístili se do zadní části lodi. Voda při tom stále plnila prostor k sezení. I přes hrozivě vypadající obrázky nikdo z cestujících nebyl podle místních médií vážně zraněn, uvádí web Metro. Proč okna lodi povolila, nyní bude předmětem vyšetřování.

Kvůli nevyzpytatelnému počasí se úřady navíc rozhodly dočasně pozastavit trajektovou dopravu. K incidentu došlo v době, kdy bouře Ylenia do severního Německa přinesla vítr o rychlosti kolem 95 km/h. Obyvatelé země byli vyzváni, aby zůstali ve svých domovech a drželi se dál od starších budov, lešení a elektrického vedení, kde hrozí pády.

Vichřice si vyžádala pět životů

Dosud bouře způsobila výpadky elektřiny v tisících domácností. Musely být uzavřeny školy a došlo ke komplikacím v dopravě. V mnoha oblastech Německa byly zrušeny lety i vlakové spoje. Západní sousedé nejsou spolu s Českem jediní, kteří se potýkají s nevyzpytatelným počasím. Komplikace sužují od čtvrtečního brzkého rána také Polsko či Spojené království.

V Česku se hasiči potýkají zejména s následky řádění vichřice Dudley, v zahraničních zemích komplikace způsobují hlavně bouře Ylenia a Eunica. Ve Velké Británii meteorologové vydali na pátek důrazné varování a upozorňují na rizika řádění živlu, který může ohrozit životy občanů. Očekává se, že tisíce domácností budou bez proudu a přibude komplikací v dopravě.

Dosud si vichr vyžádal nejméně pět životů. Tři lidé zemřeli v Polsku. Šlo o zhruba 70letého muže, na něhož spadlo auto, později v Krakově přišli o život dva dělníci po zřícení 20 metrů vysokého jeřábu. V Německu zemřeli dva lidé následkem pádu stromů na auto.

Tagy: