Obrazem: Bouře rvala střechy a stromy, vzduchem létaly popelnice. Evropa hlásí 12 obětí

Popadané stromy, urvané střechy, poničená auta i potopy a létající popelnice. Atlantská bouře Eunice se v pátek a sobotu ráno prohnala západní i střední Evropou a zanechala po sobě obrovskou spoušť. Statisíce lidí skončily bez elektrického proudu, přírodní živel si kromě velkých materiálních škod vyžádal život 12 lidí po celé Evropě.

Například v Německu nepřežili bouři celkem tři lidé. V Severním Porýní – Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu, a 17letý řidič, který sjel z cesty, když se pokoušel vyhnout větvi. V Dolním Sasku přišel o život 68letý muž, který se při bouři zřítil ze střechy, již se snažil opravit.

U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu. V Anglii zahynuli tři lidé v automobilu, v Irsku jeden muž zemřel při odklízení následků bouře, když se na něj zřítil strom a v Nizozemsku zásah padajícími stromy nepřežili čtyři lidé.

Jednu oběť má bouře i v Belgii, ve Francii utrpělo zranění nejméně 11 lidí. Vítr způsobil také značné komplikace ve všech druzích dopravy a materiální škody; v Haagu a Londýně strhl část střech místních stadionů.

Zhruba 400 tisíc lidí v Británii v sobotu zůstávalo bez dodávek elektrické energie, bouře v pátek přerušila proud zhruba milionu domácností. Meteorologická služba uvedla, že během soboty opět zasáhne jižní pobřeží Anglie a Walesu silný vítr, který může způsobit další škody.

Britská národní železniční síť uvedla, že tratě na většině území Británie jsou zasažené počasím, poruchy budou pokračovat po celý den.

Na sever Německa s sebou bouře, která se zde nazívá Zeynep, přinesla vítr o rychlosti více než 140 kilometrů v hodině.

V přístavním Hamburku vedla ke vzestupu Labe o téměř čtyři metry oproti normálu, což způsobilo místní záplavy. Záchranáři při nich museli z auta, které ve vodě uvízlo, osvobodit dva silně podchlazené muže.

Také na dalších místech spolkové republiky zasahovali v noci na sobotu hasiči v tisícovkách případů. Jen ve Šlesvicku-Holštýnsku u hranic s Dánskem bylo zásahů 1700.

Kvůli popadaným stromům, z nichž nejméně jeden způsobil vážné zranění, a škodám na trati je ve většině severního Německa nadále přerušena dálková i regionální železniční doprava. Týká se to zejména spojení severně od měst Dortmund, Hannover a Berlín.

Komplikace jsou i v silniční dopravě. Hasiči předběžně počítají za oběť bouře i 33letého řidiče, jehož auto se převrátilo ve spolkové zemi Sársko, patrně v důsledku mohutného poryvu větru. Po nehodě na dálnici u dolnosaského Hildesheimu se zase vylilo 400 litrů dieselu.

Na několik hodin kvůli tomu byla dálnice v obou směrech uzavřena. Na některých místech zůstávají uzavřené silniční mosty.

V mnoha obcích byly poškozeny také domy. K jedné z nejvážnějších událostí došlo v dolnosaském Gronau u Hildesheimu, kde do domu z 80 metrů vzdálené kostelní věže vlétla 80 kilogramů těžká měděná deska.

V Brémách zase vichr povalil 55 metrů vysoký stavební jeřáb, který spadl na rozestavěnou kancelářskou budovu. Zranění nejsou ani v jednom z těchto případů hlášena.

Tagy: