VÝSTRAHA: Po celém Česku udeří velmi silné bouřky. Kdy se přižene krupobití?

I za krátkou dobu nadělá bouře hodně škody

Počasí (27.6.2024 7:15)

Český hydrometeorologický ústav vydal ve čtvrtek výstrahy před silnými bouřkami. Ty se budou v celé republice vyskytovat ve čtvrtek a v pátek. Hrozí přívalové srážky a menší kroupy. Meteorologové varují také před vysokými teplotami, které v pátek překročí 31 °C. Meteorologové zároveň uvedli, že se mohou objevit i tromby pod základnou oblaku. Během víkendu mohou navíc být vydány i další výstrahy.

Meteorologové varují před výskytem velmi silných bouřek. Vydali proto výstrahu, která platí od čtvrtečních 11 hodin až do půlnoci, a to pro celou Českou republiku. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek doprovázených zejména přívalovými srážkami ojediněle s úhrny přes 50 mm/h a kroupami i přes 2 cm,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem a podobně. „Při nasyceném povodí předchozími srážkami je v orograficky členitém terénu pravděpodobný vznik přívalové povodně. Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ varují meteorologové.

„Bouřky jsou a budou velmi chaotické, s proměnlivou intenzitou a většinou krátkou životností,“ uvedli meteorologové na sociální síti X. Podmínky budou příhodné i pro silný vítr. ‚S ohledem na velkou vlhkost (nízkou kondenzační hladinu) se mohou výjimečně na různých lokálních rozhraních, kde bude zvýrazněno proudění v nižších vrstvách, objevit i tromby pod základnou oblaku,“ napsali meteorologové.

Výstraha před silnými bouřkami bude v platnosti i v pátek, a to od 12 do 22 hodin, také pro celou republiku. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených zejména přívalovými srážkami ojediněle s úhrny přes 30 mm/h, v opakovaných bouřkách až 50 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami do 2 cm,“ sdělili meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek budou v Česku navíc panovat vysoké teploty, které překročí 31 °C. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ napsali meteorologové. Další výstrahy mohou být vydány i během víkendu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pohroma na Olomoucku: Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec, hasiči řeší 200 událostí

Tagy: