Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Vedra v Praze, ilustrační snímek

Vliv vysokých teplot na lidské tělo

Extrémní vedra jsou jedním z nejsmrtelnějších projevů počasí. Vzhledem k tomu, že jsou jejich vlny v důsledku klimatické krize stále silnější, delší a častější, je důležité pochopit, proč může být horko pro lidi tak nebezpečné. To, včetně varovných signálů, přiblížil doktor Sanjay Gupta ze CNN.

„Nezdržujte se na slunci, pijte vodu, používejte opalovací krém. Všichni známe základní pravidla, jak se vypořádat s horkým počasím, a přestože dodržování těchto pravidel mnohé z nás ochrání, studie ukázaly, že horko je ve skutečnosti nejsmrtelnější z přírodních katastrof. Zejména pro ty, kteří jsou více zranitelní,“ zdůraznil doktor Sanjay Gupta pro CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Jak přežít tropická horka v Česku? Odbornice představily tipy na správný pitný režim

Vzhledem k tomu, že vlny veder jsou v důsledku klimatické krize stále silnější, delší a častější, je pro lidi důležité pochopit, co přesně se děje s tělem, když teploty prudce stoupají.

Pot, nebo jeho absence

„Jde o příznak problému souvisejícího s horkem. Když je vám horko, je v mozku malá oblast, která se nazývá hypothalamus. Ta vyšle zprávu vašim potním žlázám, aby zahájily proces ochlazování. Otevřou póry a uvolní vlhkost. Ale to samo o sobě k ochlazení nestačí,“ zdůrazňuje Gupta.

Část potu se pak musí z kůže odpařit, čímž se teplo z těla uvolní do vzduchu. Tento proces se však stává méně účinným se zvyšující se vlhkostí vzduchu.

„Vzpomeňte si na pocit, který máte, když vyjdete z horké sprchy, obvykle se cítíte ochlazeni, protože se voda odpařuje z vaší pokožky – pokud nejste v horké nebo vlhké místnosti, v takovém případě se to nestane,“ podotýká odborník.

Vlhkost hraje také roli v tom, proč se stejná teplota může lišit v závislosti na tom, kde se nacházíte. „K pochopení těchto druhů tepelného stresu používají vědci měření, které kombinuje teplotu a vlhkost vzduchu. Nazývají ji teplota vlhkého teploměru,“ vysvětluje Gupta.

Člověk v takové chvíli začne ztrácet schopnost ochlazovat se a pot se bude odpařovat pomaleji. Pokud ztratíte nadměrným pocením příliš mnoho vody nebo soli, může to skutečně způsobit vyčerpání z horka.

Dávejte si pozor na tyto příznaky:

  • nevolnost
  • závratě
  • žízeň
  • svalové křeče
  • silné pocení
  • studená, bledá a lepkavá kůže
  • rychlý či slabý puls
  • bolesti hlavy

„Snažte se ochladit své tělo tím, že se pokud možno přesunete na chladné místo nebo si dáte chladnou sprchu. Pokud se příznaky zhorší, například začnete zvracet nebo se objeví zmatenost, měli byste vyhledat lékařskou pomoc,“ zdůrazňuje lékař.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Strašák jménem klimatizace? Přináší úlevu i klidný spánek. Klíčové je nastavení, radí experti

Vyčerpání z horka se často zaměňuje s úpalem, ale jedná se o mnohem závažnější stav. Ten pravděpodobně nastane, když teplota těla stoupne nad 40 °C a člověk bude potřebovat lékařskou pomoc.

Srdce kompenzuje ztrátu tekutin

„Člověk se může hojně potit, jak byste očekávali, nebo místo toho může mít horkou a suchou kůži. Může se také cítit zmateně a mít rychlý silný puls. Je to proto, že horko může ovlivnit i naše srdce, které musí pracovat intenzivněji, aby mohlo pumpovat krev na povrch kůže a pomáhat tak při ochlazování,“ pokračuje Gupta.

Když se člověk potí a ztrácí tekutiny, snižuje se také množství krve, které cirkuluje tělem. Aby tento rozdíl srdce kompenzovalo, začne bít rychleji, zvýší se tepová frekvence a krevní tlak. „To je důvod, proč například lidé se srdeční chorobou musí být obzvláště opatrní během horkých letních dní,“ vzkazuje lékař.

A každý si musí hlídat příjem vody. Čím více se člověk potí, tím snadněji se může dehydratovat – aniž by si to uvědomoval.

Klíčová radapijte dříve, než budete mít žízeň. A pokud musíte být venku, pijte tekutiny ještě předtím, než vyrazíte ven. Pokud pracujete nebo cvičíte v horku, měli byste vědět, že můžete být více ohroženi. Proto se doporučuje vypít každých 20 minut alespoň jednu sklenici vody,“ doplňuje Gupta.

Je pravda, že časem má lidské tělo schopnost aklimatizovat se tím, že je opakovaně vystaveno horkému prostředí – a mnoho zdravých dospělých se dokáže vyhnout některým z výše uvedených nebezpečí tím, že se mu vystaví.

ČTĚTE TAKÉ: Když vedra škodí chytrým zařízením. 10 chyb, kterých byste se měli v létě vyvarovat

„Znalost příznaků a vědeckých poznatků však může pomoci udržet sebe i ostatní v bezpečí,“ uzavřel odborník.

Tagy: