Meteorology intenzita nočního deště zaskočila. Klabava je na třetím stupni, hrozí povodně

Hasiči v Praze zasahovali prudkých deštích. (20.8.2022)

Vytrvalý déšť v Plzeňském kraji zvednul hladiny menších toků. Na říčce Klabavě v Hrádku na Rokycansku platí třetí stupeň povodňové aktivity, na Holoubkovském potoce je druhý. Meteorologové vydali výstrahu před záplavami právě pro Rokycansko a Plzeňsko. Následně by se měly zvedat i hladiny na spodních tocích řek, varují meteorologové. Kvůli dešti také hlavně na Rokycansku zasahují hasiči.

Podle Iva Bohmanna z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v oblasti Brd v noci asi 70 milimetrů srážek. „Jak se bude vyvíjet počasí, stále modelujeme. V noci spadlo více srážek, než jaký byl odhad,“ řekl.

Říčka Klabava se při silnějších deštích často rychle zvedne. V sobotu je na prvním stupni i v Rokycanech. V Hrádku jen od 12:00 do 14:00 stoupla hladina Klabavy o 57 centimetrů a průtok se zdvojnásobil. Kolem 14:30 hladina vystoupala na 198 centimetrů, hranice pro vyhlášení třetího stupně je 190 centimetrů. Ostatní toky v Plzeňském kraji zatím zůstávají bez povodňového varování, ale zejména menší toky mají stoupající trend.

Kvůli dešti bylo v sobotu také zaplavené kolejiště ve stanici Mirošov na Rokycansku. Vlaky dočasně nahradí autobusy, uvedly České dráhy na svém webu.

Podle řídícího důstojníka plzeňských hasičů měli požárníci už řadu výjezdů v souvislosti s deštěm a zvedáním hladiny toků. „Někde se voda dostala do sklepů, takže pomáháme s čerpáním. Na některých místech se už začaly pytlovat protipovodňové bariéry ve spolupráci s dobrovolnými hasiči. Nejvíce výjezdů je na Rokycansku. Zatím to sice není nic dramatického, ale situaci sledujeme,“ řekl.

Podle předpovědi by srážky v Plzeňském kraji měly postupně slábnout a měnit se na přeháňky. Od neděle by se už nad západ Čech měl nasouvat výběžek vysokého tlaku. Pršet by mělo už mírně.

Tagy: