Kryptoměnová královna je mezi nejhledanějšími zločinci světa. Zpronevěřila miliardy

Ruja Ignatová se stala teprve jedenáctou ženou v historii, která se dostala na seznam nejhledanějších osob americké FBI. Bulharka proslula tím, že zřejmě zpronevěřila přes čtyři miliardy dolarů (zhruba 94 miliard korun) prostřednictvím kryptoměnového podvodu. Ignatová si proto vysloužila přezdívku „kryptoměnová královna“.

Jak těžké je zorientovat se ve světě kryptoměn – kde vedle stabilních projektů jako bitcoin bují i mnohé podvody – se přesvědčili lidé, kteří svěřili své úspory společnosti bulharské podnikatelky Ignatové. V tomto případě šlo totiž o krystalický švindl, který na slovo „kryptoměny“ pouze lákal. Ve skutečnosti se jednalo o učebnicovou pyramidu s prvky Ponziho schématu a multi-level marketingu.

Ignatová vábila investory na kryptoměnu OneCoin, která měla nabízet pohádková zhodnocení. Bulharka tak činila prostřednictvím offshorových firem OneCoin Ltd. a OneLife Network Ltd. V průběhu let 2014 až 2018 vybrala od klientů nejméně čtyři miliardy dolarů.

V roce 2017 vydal americký soud na Ignatovou zatykač, protože žádný OneCoin pravděpodobně nikdy neexistoval. Systém kryptoměnového podvodu byl založený na tom, že noví investoři lákají na OneCoin další lidi, zpravidla své příbuzné a kamarády. Tímto pochybný ekosystém bobtnal.

A jelikož kryptoměna OneCoin pravděpodobně nikdy neexistovala, Ignatová vybrané finanční prostředky nikam dál neinvestovala, nýbrž je zpronevěřila. Pokud je vyplácela, tak pouze svým spolupracovníkům nebo jen určitému procentu investorů.

„Ignatová cílila na jedince, kteří zřejmě plně nechápali poměry ve světě kryptoměn, ale oslovily je působivé výsledky Ignatové a marketingové strategie, které OneCoin používal,“ uvedla FBI.

Miliardářka na útěku

List Daily Mail informoval, že Ignatová se nejspíše o zatykači v roce 2017 dozvěděla s předstihem a proto se ženě podařilo uprchnout do Bulharska. Následně se měla vypařit v oblasti Řecka. Bulharka údajně cestuje s falešným německým pasem a mohla podstoupit plastické operace, které změnily její obličej.

FBI tak po ženě marně pátrá. Za informace vedoucí k jejímu dopadení teď úřad nabízí 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun) a zařadil Ignatovou na ostře sledovaný seznam. V poutech už v roce 2019 skončil bratr bulharské podnikatelky Konstantin.

Tagy: