Schumacherův stav dál halí tajemství. Bude vždy součástí mého života, říká exšéf Ferrari

Michael Schumacher a Jean Todt společně slavili celou řadu triumfů i titulů.

Po boku Michaela Schumachera strávil řadu let a slavil s ním řadu triumfů. Legendární pilot formule 1 na svého kolegu nikdy nedal dopustit a spolu tvořili nerozlučnou dvojici. Řeč je o bývalém dlouholetém šéfovi týmu Ferrari Jeanu Todtovi, jemuž se ve svém vysílání věnuje francouzská televize Canal+. Došlo i na vyjádření ohledně legendárního jezdce, který se po vážném úrazu již téměř devět let neukázal na veřejnosti, a informací o jeho zdravotním stavu je jen poskrovnu.

Veleúspěšný manažer a parťák Schumachera, s nímž slavil pět titulů šampiona formule 1, se o pilotovi rozpovídal v dokumentu zvaném La Method, který odvysílal francouzský Canal+. „Michael je stále přítomen v mém životě a vždy bude, bez ohledu na situaci,“ odpověděl po dlouhém mlčení Todt na otázku filmařů ohledně nehody při lyžování, která změnila Schumacherův život.

Další zmínka o Schumacherovi padla, když Todt s natáčecím štábem vyrazil do Ristorante Montana. Do populární restaurace v Maranellu často chodil právě s legendárním závodníkem. Někdy vyrazili na večeři přímo domů k majitelům podniku, manželům Roselle a Mauriziovi. „Byl to takový jejich tajný bunkr, protože na Todta a Michaela vždy čekalo minimálně 1 500 fanoušků,“ popsal v dokumentu Maurizio.

Když se s manžely po návštěvě loučí, dostane od nich pokyn, aby Schumachera pozdravoval a objal, až ho uvidí. „Řeknu Michaelovi, že jsem tady byl,“ slíbil Todt manželům.

Při natáčení dokumentu vyrazil rovněž na ranč Corinny Schumacherové, manželky slavného závodníka. „Být přítel s Michaelem byla dříve zábava. Ale když se karta obrátí a potřebujete pomoc, když se stane něco smutného, vidíte, kdo je skutečný přítel,“ říká na kameru Schumacherova manželka. Mezi těch pár skutečných přátel počítá právě Jeana Todta.

Pět titulů i role po boku Asterixe a Obelixe

Todt začal se Schumacherem pracovat po přestupu německého závodníka do týmu Ferrari v roce 1996. V té době už měl později světově uznávaný pilot na kontě dva tituly mistra světa, které získal se stájí Benetton pod vedením jiné legendy formule 1 – Flavia Briatoreho.

Poté, co Schumacher přešel do stáje slavné italské značky, započala jeho veleúspěšná spolupráce s podsaditým Francouzem, který začal týmu Ferrari v závodech formule 1 šéfovat. Společně dokázali získat dalších pět šampionských titulů a Schumacher často vyzdvihoval právě Todtovu práci. Působili jako skvěle sehraná dvojice, která dobře ví, co je potřeba k úspěchu. Zároveň se přátelili i mimo závodní okruh. Zajímavostí je, že si spolu kupříkladu zahráli malé role ve filmu Asterix a olympijské hry.

Když se krátce před Silvestrem roku 2013 Schumacher vážně zranil při lyžování, Todt jej pochopitelně velmi často navštěvoval v nemocnici ve švýcarském Grenoblu, přičemž se na něj zároveň vztahovalo mlčení, které rodina nařídila ohledně zdravotního stavu slavného jezdce.

Todt, pozdější prezident Mezinárodní automobilové federace, ho dodnes dodržuje. Svět už skoro deset let spekuluje o tom, v jakém stavu se vlastně bývalý několikanásobný šampion formule 1 nachází a zda vůbec vnímá své okolí. Todt ovšem žádné detaily nezveřejnil.

Tagy: