Michael Kocáb: Putin je šílenec, který se utrhl ze řetězu. Zelenského odstraní

Michael Kocáb

Putin měl ukrýt rodinu v bunkru na Sibiři

Hudebník a politický aktivista Michael Kocáb se po revoluci v roce 1989 podílel na odsunu sovětské armády z Československa a s ruskými politiky má osobní zkušenosti. Co říká na invazi ruských vojsk na Ukrajinu?

Ještě před pár týdny zastával Michael Kocáb podobný názor jako prezident ČR Miloš Zeman. Tvrdil, že Rusko na Ukrajinu nezaútočí, neboť by to bylo čiré šílenství a ruský prezident Vladimír Putin by tím šel pro jasnou diplomatickou porážku. Dnes přiznává, že se zmýlil. „Invazi jsem neočekával. Je to zvěrstvo. Opět se ukazuje, že má Rusko naprosto katastrofální historické vedení, což bohužel pokračuje Putinem. Světlou výjimkou byl Michail Gorbačov a později Boris Jelcin,“ uvedl Kocáb. Ruského prezidenta Vladimira Putina označuje jako šílence, který se utrhl ze řetězu a je schopný úplně všeho. „Nyní otevřeně straší jadernými zbraněmi. Jeho konání je naprosto nevyzpytatelné, navíc disponuje obrovskou silou. Situace je nebezpečná pro celý svět. Z jeho strany se může stát opravdu cokoliv, což je děsivé,“ dodal hudebník a politik.

Hrozí třetí světová válka

Podle něj na Ukrajině nakonec dojde k obdobnému scénáři, který jsme zažili v roce 1968. „Bude nastoleno nové ukrajinské vedení, tak jako u nás bylo nastoleno Husákovo vedení. Prezident Zelenskyj a jeho lidé budou odstraněni, dojde k normalizaci, Rusáci si tam dosadí svoje lidi,“ míní Kocáb. Jak dále uvedl, situace může eskalovat a vyústit i ve třetí světovou válku. „Pokud se Putin nespokojí s Ukrajinou a zaútočí i na pobaltské republiky, tak to bude útok na NATO. A to už by muselo adekvátně zareagovat. Pokud by se do toho pak vložily síly NATO a technologie USA, ukázaly by Putinovi, jak vypadá vojenská převaha. Pak už by to ale začalo lítat. Následky pro celý svět by byly hrozivé,“ uzavřel Michael Kocáb.

Tagy:
válka Vladimir Putin NATO Československo Ukrajina Miloš Zeman Rusko Michael Kocáb Sovětská armáda Michail Sergejevič Gorbačov Třetí světová válka