Šmarda zůstává šéfem sociální demokracie. Volbě předcházela zdrcující kritika od Zaorálka

Michal Šmarda na sjezdu ČSSD

Sjezd ČSSD: Rozhovor s Jiřím Dienstbierem

Michal Šmarda na 45. sjezdu ČSSD v Plzni obhájil pozici předsedy a stranu povede další dva roky. Ve volbě porazil místopředsedu sociálních demokratů Břetislava Štefana, který je starostou městské části Brno-Líšeň, a někdejšího stranického místopředsedu Lubomíra Zaorálka, který byl v minulosti také ministrem zahraničí i kultury. Delegáti dříve odsouhlasili novou vizuální identitu strany.

„Naše strana vždy bojovala za práva zaměstnanců, živnostníků, seniorů a rodin s dětmi. Děkuji, že jste dali nahlas najevo, že se sociální demokracie vrací a že Česká republika má velkou šanci na lepší budoucnost,“ uvedl ve svém prvním projevu po znovuzvolení Šmarda.

ČTĚTE TAKÉ: Sociální demokraté představili nový název i zkratku SOCDEM a hned se o to pohádali

„Sociální demokracie potřebuje vstoupit do Poslanecké sněmovny proto, aby nabídla realistický program, který ukončí nesmyslnou chaotickou politiku současné pravicové vlády. Zároveň nepřipustí, že by se moci v České republice chopili nacionalisté, populisté nebo nepřátelé demokracie,“ sdělili poté staronový lídr strany na tiskové konferenci.

Šmarda dostal 97, tedy zhruba 56 procent hlasů. Zaorálka volilo 58 delegátů, což představovalo přes 32 procent. Štefan získal 20 hlasů, asi 11 procent. Celkem 179 delegátů odevzdalo 176 platných hlasů, jeden nevolil žádného z kandidátů.

Na úvod sjezdu se zvolený předseda opřel do současné vlády. „Když všechny krize, průšvihy a problémy zkombinujete s tím, že zde máme Fialovu vládu, jde o pravý smrtící koktejl. To je přesně chvíle, kdy Česká republika potřebuje, aby se vrátila silná sociální demokracie,“ zdůraznil Šmarda. Strana podle něj musí občanům dokázat, že umí být užitečná. „Musíme ukázat, že nejsme parta tlučhubů, které dnes vidíme v Poslanecké sněmovně, ale parta lidí, která dokáže pomoci, když je potřeba,“ dodal.

Zaorálek upozornil na poslední šanci

S plamenným kandidátským projevem vystoupil také někdejší ministr ve vládách Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše Lubomír Zaorálek. Hovořil mimo jiné o vlivu miliardářů na politické rozhodování a o jejich stycích s politiky. Podle jeho slov chybí sociální demokracii strategie.

„Ve skutečnosti se lidí nezastáváme, protože ani nesledujeme co se okolo nás děje a neplníme roli, kterou jako strana máme. Je před námi možná poslední šance. Jestli budeme postupovat jako doposud, tak se nic nezmění,“ zkritizoval vedení partaje Zaorálek. S kritikou zvyšujícího se zisku oligarchů a nedostupnosti bydlení přišel dosavadní místopředseda Štefan.

Štefan nakonec obhájil křeslo místopředsedy, stejně jako Karel Machovec, Martin Netolický a Daniela Ostrá. Do této pozice se po pěti letech vrátil i Zaorálek, po dvou letech je znovu místopředsedou i Josef Říha. Funkci prvního místopředsedy obhájil Igor Bruzl. Delegáti dále zvolili místopředsedou Lukáše Ulrycha, který vede Mladé sociální demokraty.

Šmarda snížil dluh strany

Šmarda je předsedou strany od prosince 2021, kdy nahradil Jana Hamáčka. Během roku a půl v čele sociální demokracie se mu podařilo zásadně snížit dluh strany, přestože se její příjmy snížily o 80 procent. „Dlužili jsme skoro čtvrt miliardy korun. A my jsme se s tím vypořádali. Dnes má sociální demokracie naprosto minimální míru zadlužení v řádu jednotek milionů,“ objasnil Šmarda v pořadu Rozstřel. Jeho oponent Břetislav Štefan mu ale vyčítá nedostatečnou kritiku současné vlády. I proto se rozhodl ucházet o post lídra sociálních demokratů.

Šmarda je členem ČSSD od roku 1993, v 90. letech patřil k vlivným členům Mladých sociálních demokratů. V roce 2019 byl kandidátem sociální demokracie na ministra kultury, do funkce ho ale odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Šmarda vleklý spor ukončil tím, že se nominace vzdal, ministrem kultury se následně stal Lubomír Zaorálek. Od března 2019 do dubna 2021 byl místopředsedou ČSSD, na dubnovém sjezdu se kandidatury na místopředsedu vzdal.

V letech 1998 až 2014 působil Šmarda jako asistent a poradce poslanců a Dagmar Zvěřinové, senátorky za ČSSD v obvodě Žďár nad Sázavou. V současné době zastává také pozici starosty Nového Města na Moravě. Do zastupitelstva se poprvé dostal na podzim 2006, město vede nepřetržitě od roku 2010.

Podívejte se na nedělní Partii, ve které diskutoval také předseda ČSSD Michal Šmarda:

Tagy: