Michálek: Ať si Slovensko zvolí, zda kolaborovat s Putinem. Jste morální arbitr? ptal se Mach

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a kandidát do Evropského parlamentu Petr Mach (SPD)

360° (78)

Ať si Slováci vyřeší, jestli chtějí být v partičce Evropské unie a NATO, anebo jestli chtějí kolaborovat s Putinem, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Proti tomu se ale ohradil kandidát do Evropského parlamentu Petr Mach (SPD). Podle něj by se Česká republika měla oprostit od role staršího bratra.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka se postupně dopracujeme k tomu, že česká a slovenská vláda budou opět standardně jednat. „Ale nejde to za situace, kdy by tady do budoucna byly nějaké další extrémní výroky, které by v podstatě podrývaly fungování NATO a Evropské unie. Ať si Slováci vyřeší, jestli chtějí být v partičce Evropské unie a NATO, anebo jestli chtějí nějak kolaborovat s Putinem,“ sdělil Michálek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve studiu. Pospíšil se vysmál Konečné, rozčílená politička reagovala sprostým výrazem

Do řeči mu ale skočil kandidát do Evropského parlamentu Petr Mach (SPD). „A není to váš případ, když řeknete o Ficovi ‚kolaborovat s Putinem‘? Kdyby tady Fico byl, musel by odejít ze studia,“ reagoval Mach.

Michálek se bránil. „Mluvíte o diplomacii a civilizovanosti, tak je potřeba začít u sebe,“ opáčil. Podotkl, že si samozřejmě nepřeje, aby kterákoliv evropská země kolaborovala s Putinem „Nemůžeme ale přehlížet situaci, kdy výroky jsou v podstatě nahrávky na smeč tiskové mluvčí Kremlu,“ sdělil Michálek

Mach mu poté vytkl, že se staví do role morálního arbitra. „Ten syndrom České republiky jako nějakého staršího bratra, od toho bychom se opravdu měli oprostit. To příště nebudeme mluvit s USA, až tam zvítězí Trump?“ ptal se Mach.

Několik hodin před diskusí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě Prahy pronesla, že rozumí důvodům, kterými premiér Petr Fiala (ODS) zdůvodnil neuspořádání mezivládních konzultací českého a slovenského kabinetu. „Jsou tu jisté důležité, dokonce až hodnotové rozdíly, pokud jde o zahraniční politiku. To je to, co komunikoval premiér Fiala. Musím říct, že rozumím tomu, jak to zdůvodnil. Některá vyjádření představitelů vlády Slovenské republiky považuji za nešťastná,“ řekla prezidentka.

Tagy: