Čaputová v Praze: Chápu Fialovo rozkmotření s Ficem. Vztahy jsou ale nadále blízké

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová chápe českého premiéra Petra Fialu (ODS) a jeho rozhodnutí přerušit vládní konzultace se svým slovenským protějškem Robertem Ficem. Řekla to během své pondělní návštěvy Prahy poté, co uctila památku obětí prosincové střelby na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Některá z vyjádření šéfa Směr-SD a jeho lidí považuje za „nešťastná“.

„Rozumím těm důvodům, které pan premiér Fiala komunikoval,“ pronesla slovenská prezidentka k nedávné roztržce mezi Prahou a Bratislavou. Český premiér kvůli rozdílným názorům na zahraniční politiku, především v otázce ruské invaze na Ukrajinu, rozhodl o přerušení společných jednání vlád obou států.

Rozdíly vnímá i Čaputová. „Je jasné, že jsou tu jisté důležité až hodnotové rozdíly, pokud jde o zahraniční politiku. Některá vyjádření představitelů Slovenské republiky považuji za nešťastná,“ komentovala hlava státu a coby příklad uvedla Ficův výrok, že se na Ukrajině „Slované zabíjejí a Západ to podporuje“.

ČTĚTE TAKÉ: Danko odstoupil z prezidentských voleb na Slovensku. Při hlasování podpoří Harabina

Čaputová však zdůraznila, že Česko a Slovensko i nadále zůstávají partnery. „Trvám na tom. Vztahy jsou i nadále blízké,“ řekla.

„Je množství témat, pro které je nutné komunikovat a vysílat signály,“ pokračovala Čaputová s důvody, proč by oba státy navzdory roztržce měly i nadále jednat.

Čaputová má před sebou už jen několik posledních měsíců ve funkci. Již tento víkend se uskuteční první kolo prezidentských voleb, kterých se Čaputová rozhodla neúčastnit. Hlavními favority jsou současný předseda Národní rady Peter Pellegrini a exministr zahraničí Ivan Korčok.

V Praze se ještě během dne neformálně setkala s Fialou i prezidentem Petrem Pavlem. „Paní prezidentka je tu vždy vítaná a bude tu vždy vítaná,“ řekl k návštěvě v pondělí večer Pavel s tím, že ze strany slovenské hlavy státu šlo spíš o soukromou návštěvu. „Cokoliv dnes slyšíme o kvalitě česko-slovenských vztahů je třeba brát s velkou rezervou,“ dodal posléze český prezident s tím, že i přes současné spory mezi vládami nejsou prý narušeny vzájemné vztahy.

Čaputová večer ještě vyzvala Slováky, kteří žijí v Česku, aby určitě vyrazili volit během víkendového 1. kola prezidentských voleb. Zmínila, že nynější návštěva Prahy, na které také uctila památku obětí prosincové střelby na FF UK a zároveň shlédne premiéru filmu o Václavu Havlovi jménem Tady Havel, slyšíte mě?, nebude její poslední. Rozlučková cesta se prý odehraje v posledním týdnu jejího mandátu. Ten končí 15. června.

Tagy: