Šéfkuchař Daniel Humm z restaurace Eleven Madison Park je zvyklý na hosty platící exkluzivními zlatými kreditními kartami. Nyní ale tvrdí, že za krize způsobené COVID-19 jsou nejštědřejší odměnou vděčné úsměvy chudých Newyorčanů, kteří se nasytili jídlem z jeho restaurace se třemi michelinskými hvězdami, píše agentura Reuters.
Kuchaři v restauraci Daniela Humma na Manhattanu, která v roce 2017 získala ocenění za nejlepší stravovací zařízení na světě, připraví denně 3 000 jídel pro pracovníky v první linii a znevýhodněné obyvatele New Yorku, z nichž většinu distribuují v kostele ve čtvrti Harlem.
„Zrovna nedávno mi jeden člověk říkal: ‚Můj ty bože, tohle je nejlepší jídlo, jaké jsem kdy měl’,“ říká Humm uvnitř své potemnělé prázdné restaurace, která musela zavřít v polovině března kvůli pandemii COVID-19. Humm a jeho tým ve spolupráci s neziskovou organizací Rethink Food, která se zabývá využitím zbytků z restaurací na jídla pro strádající, poskytují část z asi 90 000 porcí, které se ve městě za týden vydají lidem v nouzi.
„Když se tahle krize začala rozvíjet, byli jsme trochu v šoku, jako všichni ostatní,“ přiznává Humm, který dodává, že si poté docela rychle uvědomil, že chce pomoci, jakkoliv to bude možné. Michelinský šéfkuchař proměnil kuchyni ve vývařovnu za peníze ze soukromých darů a čtvrt milion dolarů (6,2 milionu korun, pozn. red.), který mu věnovala platební společnost American Express.
Humm je již nyní přesvědčen, že až restrikce spojené s COVID-19 poleví a do určité míry se navrátí normální život, nebude dál vařit jen pro jedno procento nejbohatších, ale rovněž pro lidi, kteří čelí extrémní chudobě.