reklama

Pohlreich: Demokracie končí v kuchyni. Restaurace neumí počítat, tak krachují

Kolik zaměstnanců musel propustit? Co mu ukradli z kuchyně a jak se naceňuje jídlo? Nejen na tyto otázky odpovídal v pořadu KB Interview Martina Moravce šéfkuchař, restauratér a ústřední osobnost pořadů Ano, šéfe! nebo Superšéf z produkce televize Prima Zdeněk Pohlreich. Podle něj je v české gastronomii stále nejoblíbenější koření strouhanka, lidé ale více vnímají, jak co chutná.

reklama

„Lidé řeší, co jedí a kde jedí. Já pamatuji časy, kdy největším vítězstvím v restauraci bylo, že někdo neukradl toaletní papír, takže kus cesty jsme uběhli,“ zhodnotil vývoj české gastronomie majitel restaurace Café Imperial v srdci Prahy.

Podle Pohlreicha v poslední době přibylo dobrých kuchařů, lidé v sobě ale mají optiku starých časů, která velela, že hospodští jsou „šizuňkové“. „Hospodský byznys je tvrdý. Existují ještě spolehlivější způsoby, jak přijít o peníze, než mít restauraci. Můžete si koupit ostrov nebo to prohrát v herně,“ vtipkoval Pohlreich v pořadu KB Interview, který se vysílá vždy v neděli večer.

K tématu

Tuzemský restaurační byznys se kvůli pandemii koronaviru ocitl v krizi. Propouštět musel i Pohlreich. Podle něj drtivá většina restaurací krachuje kvůli tomu, že „neumí dobře počítat“. „Tlak na cenu je obrovský. Lidé se pokouší bojovat s cenou, což je principiálně špatně a je to cesta do pekel. Vždy se najde někdo, kdo to udělá levněji než vy,“ myslí si šéfkuchař. „Byli jsme vypasení, lidí jsme měli strašně moc. Pár z nich nebudeme potřebovat. Dát někomu výpověď není nic příjemného – spousta lidí pro nás dělá roky, vidíme do jejich rodinných situací,“ dodal.

Číšníka má zaplatit host

V pořadu KB Interview Pohlreich také prozradil, že se stále setkává s návštěvníky, kteří dávají spropitné tři koruny. „Jídlo není jen hmota, kterou jíte. Největší částku tvoří extra náklady a servis kolem. My neprodáváme jídlo, ale prodáváme servis a za ten se platí. Dýško lidé vnímají jako něco nemravného,“ míní. „Mělo by to být deset procent, pokud to není úplná tragédie. Číšníka má zaplatit host. Když někomu dáte dýško na kreditní kartu, tak ten číšník dostane polovičku,“ vysvětlil Pohlreich.

Spolumajitel pražského bistra Next Door by Imperial v rozhovoru mimo jiné prozradil, že mu jeden z kuchařů v minulosti pravidelně kradl z kuchyně maso. „Dlouho jsme na něj střežili past, než jsme ho chytli. V restauracích se to děje pořád, lidé mají pocit, že když to seberou podnikateli, tak to není krádež,“ řekl Pohlreich. V podniku by proto podle něj měla vládnout pevná ruka. „Je potřeba tvrdá disciplína. Demokracie končí u dveří do kuchyně,“ prozradil šéfkuchař.

Byznys

Česká hospodářská idylka brzy skončí. Tvrdý náraz přijde nejpozději na podzim

Další hlavní zprávy

USA

Napětí v USA eskaluje: U Bílého domu hořelo, Trump se schovával v bunkru

Napětí v USA eskaluje: U Bílého domu hořelo, Trump se schovával v bunkru

Účastníci protestu proti policejní brutalitě u Bílého domu zapálili krátce před začátkem nočního zákazu vycházení ve Washingtonu vícero ohňů a v plamenech se podle přítomných novinářů ocitl i kostel na severní straně náměstí Lafayette Square ležícího vedle sídla amerických prezidentů. CNN uvedla, že během páteční noci využil prezident Donald Trump dokonce podzemní bunkr.

reklama
VIDEO: Cisterna vjela do protestujících na dálnici u Minneapolisu, dav řidiče napadnul
reklama
reklama
Astronauti z Crew Dragon už jsou na ISS, dostalo se jim vřelého uvítání

USA

Domácí zpravodajství

Tresty za týrání zvířat budou přísnější. Viníkovi hrozí až deset let za mřížemi
Colloredo-Mansfeldová ke sporu o Opočno: Když nevyhraji já, vyhrají moje děti
Další články
reklama
reklama