Migranti na polské hranici vyčkávají u ohňů, 12 tisíc policistů zůstává v pohotovosti

Situace na bělorusko-polské hranici.

Situace v Bělorusku

Noc na polsko-běloruské hranici, kterou se v pondělí pokusila překonat skupina tisíců migrantů, byla klidná. Uvedla to ráno polská policie, která spolu s armádou vstupu běženců do země brání. Evropská komise vyjádřila v souvislosti s migrační krizí solidaritu s Varšavou.

Podle polské strany se v pondělí pokusilo překonat hraniční zábrany dosud největší množství migrantů, u hranice je nyní na běloruském území na tři až čtyři tisíce běženců. Polsko poslalo k hranici vojáky, nyní jich tam má už 12 000. Varšava dlouhodobě viní Minsk z toho, že migranty převážně z Blízkého východu k hranicím dováží a mstí se tak za sankce, které Evropská unie uvalila na autoritářský režim prezidenta Alexandra Lukašenka kvůli porušování lidských práv. Lukašenko obvinění odmítá.

„Noc na hranici uplynula relativně klidně. Pouze na policejní auto přilétl kámen,“ uvedla na Twitteru polská policie. Na videu níže jsou vidět za plotem hraničního ostnatého drátu migranti tábořící ve stanech, někteří se během chladného rána hřejí u ohňů.

Podle serveru Onet.pl je nicméně situace nadále napjatá a polské bezpečnostní složky za tmy dál sledovaly situaci kvůli možným pokusům migrantů proniknout na polské území.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pondělí večer vyjádřila s Polskem, Litvou a Lotyšskem solidaritu kvůli stupňující se migrační krizi, uvedla agentura PAP. Vyzvala také členské země Evropské unie, aby „schválily rozšířený sankční režim vůči běloruským úřadům zodpovědným za tento hybridní útok“. Německý ministr vnitra Horst Seehofer vyzval k pomoci Polsku při ochraně vnější hranice EU.

Tagy: