Polsko se chystá na útok tisíců migrantů. Je to taktika běloruských agentů, říká expert

Polští vojáci budují žiletkový plot na hranici s Běloruskem.

V pondělí se stovky migrantů pokusily překonat bělorusko-polské hranice a přejít na polské území. Ministerstvo vnitra následně uvedlo, že polské bezpečnostní služby pokusu o překonání hranic zabránily. Podle mluvčího vlády se ale u hranic srotily tisíce lidí a Poláci očekávají další pokus o zteč. Šéf Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že se k tomuto organizovanému kroku nerozhodli sami uprchlíci, ale Bělorusko a jeho tajné služby.

K zadržení snahy překonat hraniční přechod Bruzhi – Kuźnica Białostocka použily polské jednotky podle webu Gazeta Wyborcza slzný plyn. Situace se zdramatizovala poté, co se v průběhu dopoledne u hranic shromáždily stovky migrantů. Kvůli tomu ve Varšavě zasedl vládní krizový štáb.

„Bělorusko chce vyvolat větší incident s výstřely a zraněnými,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Piotr Wawrzyk. Ministerstvo obrany uvedlo, že hranici s Běloruskem nyní hlídá na 12 tisíc vojáků. Premiér prohlásil, že vláda je odhodlaná bránit hranice Polska i Evropské unie.

Podle mluvčího polské vlády Piotra Müllera je na hranici z běloruské strany až čtyři tisíce lidí, celkově by se mohlo pokusit překonat hranici až 10 tisíc migrantů. Běloruské úřady odhadly počet migrantů ve svém příhraničí na dva tisíce.

Záběry na sociálních sítích ukazují, jak se obrovská skupina migrantů s batohy a spacáky přesouvá po běloruské silnici k hraničnímu přechodu. Mezi uprchlíky jsou i ženy a děti. Mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn už dříve uvedl, že začal největší pokus o hromadný násilný vstup na území Polska.

Rozhoduje běloruský režim

Situaci následně označil za „další běloruskou nepřátelskou akci namířenou vůči Polsku“. Jeho tvrzení podpořil ve vysílání CNN Prima NEWS i šéf polského institutu v Praze Maciej Ruzcaj. „Neříkal bych, že se uprchlíci rozhodli. Tím, kdo rozhoduje, je běloruský režim. Ten změnil taktiku, což znamená, že na místo rozptylování lidí podél hranic, je srocuje na jedno místo u hraničního přechodu,“ sdělil.

Podotkl, že není vyloučené, že Běloruska chce konflikt maximálně eskalovat. „Nicméně, uprchlíci se nerozhodují. Organizují je běloruské tajné služby, na což existují stovky důkazů,“ dodal. Polské ministerstvo obrany během dopoledne zveřejnilo záběry z vrtulníku, které zachycují situaci u obce Kuźnica.

Na polské straně se pohybuje kordon členů bezpečnostních složek, od stovek migrantů je odděluje hraniční zátaras. Ministerstvo později oznámilo, že polské síly zabránily pokusu o překonání hranice. „Konečným cílem velké skupiny migrantů zpozorované u bělorusko-polského hraničního přechodu Bruzhi zůstává Německo, a ne Polsko,“ napsala běloruská státní agentura Belta s tím, že to tvrdí sami migranti.

Ve skupině asi 1 500 lidí jsou pak podle Belty zejména Kurdové. „Máme s sebou děti, těhotné ženy, z nichž některé jsou v osmém či devátém měsíci. Nemáme vodu ani jídlo. Ale nepouštějí nás přes polskou hranici,“ citovala agentura jednoho z uprchlíků. Někteří z nich se hranici pokusili překročit již několikrát, ale polští vojáci je vrátili.

Běloruské úřady agentuře AP sdělily, že migranti se snaží jen uplatnit své právo požádat o azyl v Evropské unii. Podle nich nejsou bezpečnostní hrozbou, protože se nechovají agresivně.

V pohraničním pásmu platí výjimečný stav

„Ukažte nás v Německu a ve Francii, vyprávějte o nás v Evropě,“ prosí migranti podle běloruské agentury. Belta také napsala, že podle běloruských pohraničníků přiměly migranty k pondělnímu zoufalému pokusu o hromadné překročení hranic „lhostejnost a nelidský přístup polských úřadů“.

Informace o dění na hranici je těžké ověřit, protože do příhraniční oblasti kvůli nouzovému stavu nemají přístup novináři či obránci lidských práv, uvedla agentura AP.

V polském pohraničním pásmu platí výjimečný stav od začátku září kvůli příchodu zvýšeného množství migrantů, zejména z Blízkého východu a Afriky, kteří se pokoušejí dostat do země nelegálně přes Bělorusko. Polská pohraniční stráž od začátku roku zaznamenala více než 30 tisíc pokusů o překročení hranice z běloruské strany, připomněla agentura PAP.

Vyššímu počtu příchozích migrantů z Běloruska čelí rovněž Litva a Lotyšsko. Varšava, Vilnius a Riga viní Minsk z toho, že migranty na jejich území posílá záměrně. Činí tak podle nich ve snaze destabilizovat EU a pomstít se jí za sankce, které unie uvalila na běloruský autoritářský režim kvůli porušování lidských práv a brutálnímu potlačování běloruské opozice. Minsk obvinění z vyvolávání migrační krize opakovaně odmítá.

Severoatlantická aliance je podle svého nejmenovaného činitele vyhrocením situace znepokojena. Aktuální dění u svých východních hranic sleduje. „Využívání migrantů jako hybridní taktiky Lukašenkova režimu je nepřijatelné,“ prohlásil zmíněný činitel NATO podle agentury AFP. Aliance podle něj vyzývá Bělorusko, aby respektovalo mezinárodní právo.

Tagy: