Spor o podporu Palestiny: Vraždí za peníze EU, zuří Kalousek. Pomáháme umírněným, říká Peksa

Palestinci oslavují dobytí izraelského tanku v Gaze. (7.10.2023)

Slovenka popsala situaci v Izraeli

Evropská unie by měla omezit svou finanční podporu Palestině, v souvislosti se sobotním útokem teroristické skupiny Hamás na Izrael k tomu vyzývají někteří čeští politici, jako europoslanec Jan Zahradil (ODS) či exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Oproti tomu pirátský europoslanec Mikuláš Peksa programy brání, jelikož mají podle něj cílit na umírněné Palestince, aby se neradikalizovali.

K omezení podpory Palestinců vyzval europoslanec Zahradil. „Vláda ať pověří ministra Jana Lipavského, aby v Radě ministrů otevřel téma financování programů Evropské unie v Palestině. Naše frakce to bude prosazovat v Evropském parlamentu. Je třeba tuto koncepci důkladně prověřit a přehodnotit. Šířit nenávist k Izraeli za evropské peníze je zcela nepřípustné,“ sdělil na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Česko stojí za Izraelem, vzkazují politici. Netanjahu kvůli útokům zrušil návštěvu Prahy

V diskusi na sociálních sítích se vyjádřil i pirátský europoslanec Peksa, který tvrdí, že pomoc EU nemíří k teroristům. „Evropská unie posílá hospodářskou pomoc Palestinské autonomii, která kontroluje Západní břeh Jordánu. Pásmo Gazy je, jak známo, pod kontrolou hnutí Hamás, které tak část území PA okupuje. Doslova podporujeme tu umírněnou část Palestinců, abychom ji hospodářsky pozvedli a neradikalizovala se jako ta, která momentálně útočí na Izrael,“ napsal.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řádění teroristů ostře odsoudil. „Nedokážu ani slovy vyjádřit své rozhořčení, smutek a zklamání nad událostmi v Izraeli. Jsem znechucen teroristickými útoky na Izrael. Důrazně odsuzuji takové barbarské chování! Stojím za Izraelem a jeho právem na sebeobranu v takto těžké chvíli,“ napsal na sociálních sítích.

Podpora vraždění mi vadí, říká Kalousek

Podpora Palestiny vadí také exministru financí Kalouskovi. „Vzpomínám na kreslený vtip, který jsem kdysi viděl v zahraničním magazínu: Západní politik se snaží domluvit kompromis mezi Izraelem a Hamásem. Hamás k západnímu politikovi: Naším cílem je zabít všechny Židy. Západní politik k Izraelcům: A vy byste jim nemohli vyjít vstříc na půl cesty? Asi tak mi připadají programy EU na pomoc Palestině. Že se i z mých peněz pravděpodobně financuje vraždění nevinných lidí, to mi docela vadí,“ napsal na sociální síti X.

Podobně hovoří také poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. „Jenom nechápu, proč se posílají peníze evropských daňových poplatníků Palestině,“ napsal na sociální síti X.

Také předseda SPD Tomio Okamura se ptá, odkud získal Hamás moderní zbraně. „Dnešní útok Hamásu na Izrael vzbuzuje otázku, kdo Hamás vyzbrojuje a financuje a proč, jelikož islamističtí útočníci měli moderní zbraně a drony. Navzdory prvotním škodám nemá Hamás naději na úspěch. Útoky bohužel přinesly a přinesou krveprolití a utrpení civilistů. Těžko říct, co se v zákulisí děje, ale v dnešním světě se nic neděje bez důvodu,“ napsal na sociální síti X.

Tagy: