Migranti stále proudí přes hranice. Policisté jich během prázdnin zadrželi desítky

Situace s migranty v Jihomoravském kraji je podle obyvatel zatím lepší než loni.

Jak to vypadá na hranicích

Nelegální běženci stále ve velkém počtu překračují hranice České republiky. Jihomoravští policisté hlásí během prázdnin desítky zadržených migrantů, kteří se přes naše území snaží dostat do západní Evropy. Podle obyvatel kraje ale zatím situace není tak vážná jako loni.

Ještě před pár měsíci měla policie u česko-slovenských hranic plné ruce práce. Místní si stěžovali na nepořádek, který migranti v příhraničních obcích způsobovali. Dnes už situaci hodnotí mnohem lépe. „Trochu se to asi zklidnilo. Minulý rok bylo v okolí hodně nepořádku, toulaly se tu po nocích různé skupiny. V současné chvíli je zatím neregistrujeme,“ popsala pro CNN Prima NEWS jedna z dotázaných. „Nevidím je tady pobývat. Vždycky tady posedávali na lavičce, ale teď už ne,“ souhlasila další.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s nepracujícími migranty. Německo utrácí miliardy, starostové žádají okamžitou změnu

A i když během prázdnin počty zadržených běženců stouply, stále se nerovnají loňským číslům. O tom, že situace není kritická, svědčí například i to, že i na československém přechodu, kde štáb CNN Prima NEWS natáčel, není potřeba stálá hlídka. Kontroluje se pouze namátkově a po celém kraji. Za poslední týden takto policisté odchytili zhruba šest desítek uprchlíků.

„Typickým případem je ten z nedělního rána, kdy asi hodinu po půlnoci ujížděl řidič z Lanžhota až do Břeclavi, kde na parkovišti u obchodního domu havaroval,“ uvedl mluvčí krajské policie Bohumil Malášek. Podle policie Česká republika většinou slouží pouze jako tranzitní země, kterou migranti využívají při cestě dál na západ.

Tagy: