Miko o vraždě v Brně: Romové jsou frustrovaní. Ukrajinci nechtějí místní válku, řekla Zabiiaka

Pietní místo za zavražděného mladého Roma v Brně.

360° 16.6.2023

Romové v České republice jsou po vraždě mladíka v Brně frustrovaní, a to oprávněně. Politici by měli emoce uklidnit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl Jaroslav Miko, aktivista a zakladatel iniciativy Češi pomáhají. Členka Ukrajinské iniciativy jižní Moravy Iryna Zabiiaka sdělila, že Ukrajinci přišli do Česka z území, kde panuje válka – a obávají se, že nebudou v bezpečí ani zde. „Soucítíme s tím, kdo zemřel. Nechceme vyvolávat místní války, ale žít v klidu a míru,“ sdělila.

V sobotu se za zesnulého mladíka bude v Brně konat pietní akce. Miko doufá, že nedojde k žádným střetům. „Jsem rád, že se nebude jednat o demonstraci nebo protestní pochod. Ve spojitosti s úmrtím romského mladíka by to nebylo na místě,“ uvedl. Jak se situace v moravské metropoli bude vyvíjet v následujících dnech, si netroufá odhadovat.

„Nemám křišťálovou kouli. Bude záležet na tom, jak to celé vyhodnotí policie. Na akci o víkendu bude podle mě většina Romů opravdu chtít uctít památku zesnulého. Určitě se ale mezi nimi mohou nacházet lidé s radikálním myšlením,“ podotkl s tím, že Romové v celé republice jsou nyní frustrovaní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: REPORTÁŽ: Slzy za ubodaného Nikolase aneb Vášně i dezinformace v brněnském Bronxu

„Frustrace je oprávněná. Politici by v tuto chvíli měli emoce uklidnit. Ukázat gesto v tom smyslu, že jejich frustraci chápou,“ domnívá se. Nejistí jsou však i Ukrajinci. „Mnozí přišli z území zasaženého válkou a obávají se, že nebudou v bezpečí ani tady. Nechtějí znovu prožívat to, co na Ukrajině. Když se šíří informace, že někdo bude ohrožovat ženy a děti, začínají se samozřejmě bát,“ sdělila Zabiiaka.

Lidé ve strachu věří nesmyslům

Dodala, že velkou roli hrají i sociální sítě. „Jsou plné dezinformací a lží o romské komunitě nebo české většině ve společnosti. Lidé jsou ve strachu schopni věřit různým nesmyslům, a tak mají strach, že se může opakovat nebezpečí, které už zažili,“ vysvětlila. Osobně doufá, že se situace uklidní: „Nikdo nechce, aby se konflikt nějakým způsobem dál rozvíjel.“

Podotkla, že organizace, kterou zastupuje, se snaží pracovat s romskými kolegy na tom, aby obě strany už konflikt nechtěly. „Organizace vydala prohlášení, uctila památku mladíka, který zemřel. Doufáme, že tyto kroky ukážou, že soucítíme se zesnulým a nechceme vyvolávat místní války. Chceme žít v klidu a míru,“ doplnila.

Tagy: