Izrael byl na íránský útok skvěle připraven, říká expert. Vysvětlil, jak jeho obrana funguje

Bezpečnostní analytik Vlastimil Bříza

Bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza k útoku Íránu na Izrael

Izraelská protivzdušná obrana byla na útok Íránu připravena skvěle, jedná se o nejlepší systém na světě, zdůraznil ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Vlastimil Bříza. Podle něj se při úterním ataku ukázalo, že se z dřívějšího dubnového úderu Teheránu na židovský stát poučily obě strany.

Írán měl na židovský stát vyslat okolo sta balistických raket. Podle analytika to pro izraelskou protivzdušnou obranu znamenalo, že měla na přípravu na útok asi 12 minut. Zafungovala však podle něj také proto, že je jako jedna z mála na světě třívrstvá.

ČTĚTE TAKÉ: Netanjahu nejdříve jedná a pak až konzultuje. Biden je divák, prestiž USA upadá, píše CNN

„Je připravena na primitivnější rakety krátkého rozsahu, které střílí Hamás či Hizballáh. Jedná se o známý Iron Dome. Ve střední fázi zasahuje systém zvaný Davidův prak. No a konečně právě proti raketám středního dosahu či balistickým střelám mezikontinentálního charakteru, je připravena třetí vrstva. Tou disponuje jen několik států světa, jmenuje se Arrow,“ popsal Bříza.

Podle něj Tel Aviv disponuje nejlepší protivzdušnou obranou na světě. Navíc měl možnost poučit se z dřívějšího bezprecedentního útoku Íránu na Izrael, ke kterému došlo letos v dubnu. Poučit se z něj však měl i íránský režim.

„Írán tehdy použil několik prvků svých vzdušných útočných sil. Nejdříve vyslal bezpilotní drony, které letí delší dobu. Ty následovala salva střel s plochou dráhou letu a útok završilo odpálení balistických raket. Důvod byl prostý: Íránci si vypočítali trajektorii a dobu letu daných prostředků a jejich cílem bylo, aby se co nejvíce z nich potkalo nad Izraelem v jeden čas, aby zahltily jeho protivzdušnou obranu,“ vysvětlil bezpečnostní analytik.

Izraelský systém však zafungoval a Tel Aviv s pomocí Američanů a Jordánců drtivou většinu útočných prostředků zlikvidoval. Z toho se Írán poučil a v úterý vyslal jen balistické rakety. „Ze tří prvků útočných vzdušných zbraní, které jsem zmínil, jsou nejnebezpečnější, protože jsou nejrychlejší a mají nejkratší dobu letu,“ sdělil Bříza.

„Lze říct, že pakliže není izraelská protivzdušná obrana zahlcena, což v tuto chvíli nenastalo, dokáže odolat prakticky jakýmkoliv vzdušným útokům,“ dodal bezpečnostní expert.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zasahoval při jaderné katastrofě a smířil Egypt s Izraelem. Co nevíte o stoletém Carterovi?

Tagy: