Češka žijící v Izraeli: Na schování se před raketami je asi 90 sekund. Rány slyšela i z krytu

Írán vyslal na Izrael asi 100 raket (1.10.2024).

Češka z místa popsala útok na Izrael

Při vyhlášení poplachu máte většinou tak minutu a půl, abyste se schovali do krytu, popsala CNN Prima NEWS Lucie Sofir, Češka žijící s rodinou v Tel Avivu. Izrael se v úterý večer bránil útoku Íránu, který na něj vyslal asi sto balistických raket. Rány po dopadu střel či jejich zničení izraelskou protivzdušnou obranou byly prý slyšet i uvnitř krytů, popsala Sofir.

Sofir popsala, jak se s manželem a synem spěchala schovat do krytu. „Máte na to většinou minutu a půl, než nějaká raketa dopadne,“ popsala. Kryt, ve kterém se v úterý schovali, byl podle jejích slov dobře vybavený. Jeho součástí byla například toaleta i sprcha.

ČTĚTE TAKÉ: Netanjahu nejdříve jedná a pak až konzultuje. Biden je divák, prestiž USA upadá, píše CNN

„Čekali jsme tam, než nám přišla zpráva, že se můžeme vrátit domů a už nám nic nehrozí. Myslím, že jsme tam byli asi 40 minut,“ doplnila Sofir. Popsala také, že i z úkrytu slyšeli rány. Ty se mohly ozývat po dopadu raket na zem, nebo pravděpodobněji po likvidaci střel izraelskou protivzdušnou obranou.

O vlastní zkušenost z útoku se ve vysílání CNN Prima NEWS podělila také česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová. „Ještě asi před deseti minutami jsem se nacházela v krytu, který máme u rezidence. Tam jsme byli 35 či 40 minut, během kterých neustále padal proud balistických raket z Íránu,“ popsala diplomatka před půl osmou večer.

První varování, že se pravděpodobně blíží útok na Izrael, prý obyvatelé dostali již během odpoledne. „Poté přišlo varování pomocí speciálních výstražných SMS zpráv, že se mají všichni zdržovat v blízkosti krytů a poblíž svých domovů. Další varování pak vyzývalo, aby se lidé okamžitě odebrali do krytů, načež začaly znít normální sirény, které houkají při každém poplachu,“ dodala Kuchyňová Šmigolová.

Izraelská armáda v úterý večer oznámila, že Írán na Izrael vyslal více než sto balistických raket. V části země zněly sirény a obyvatelé se měli schovat do krytů. Většinu střel zlikvidovala izraelská protivzdušná obrana, část z nich však dopadla na zem. Dva lidé byli při útoku lehce zraněni. Lze předpokládat, že útok souvisí se zahájením izraelského útoku na pozice teroristického hnutí Hizballáh v jižním Libanonu. Militantní skupina je totiž blízkým spojencem Íránu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izrael tvrdě udeřil na předměstí Bejrútu. Jih Libanonu hlásí intenzivní dělostřeleckou palbu

Tagy: