Hnilička rezignuje na svůj poslanecký mandát. Šéfem sportovní agentury zůstává

Milan Hnilička, šéf Národní agentury pro sport, se neúspěšně snažil přesvědčit Romana Prymulu, aby profesionální sport nezmrazil

Hnilička rezignuje na poslanecký mandát

Předseda Národní sportovní agentury a poslanec ANO Milan Hnilička rezignuje na svůj poslanecký mandát. Uvedl to v reakci pro redakci CNN Prima NEWS. Rozhodl se tak na základě skandálu ohledně účasti na oslavě v teplickém hotelu. O setrvání ve funkci šéfa agentury se rozhodne podle toho, jak se k aktuální situaci postaví sportovní prostředí.

„Plně si uvědomuji zodpovědnost, kterou jako poslanec vládní koalice mám, a proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ sdělil Hnilička televizi CNN Prima NEWS. Dříve sdělil, že poslal 50 000 korun na sbírku organizace Člověk v tísni pro lidi v tíživé situaci.

Hniličkovo chování odsoudili i jeho kolegové ze Sněmovny. „Chování Milana Hniličky je vrcholem veškerého papalášství, je to arogantní a nepřijatelné. Štve mě, že se tak zachoval v pozici někoho, kdo nese obrovskou odpovědnost za český sport. Ten totiž více než kdy dřív potřebuje stabilitu. Tímhle chováním ohrozil všechny snahy, které jsme v uplynulých několika letech ve prospěch českého sportu podnikali. Měl by se zachovat jako chlap, jiná cesta než rezignace není,“ řekl ještě před jeho oznámením rezignace redakci CNN Prima NEWS poslanec ODS Jakub Janda.

Také premiér Andrej Babiš (ANO) označil chování účastníků nelegálního večírku v době vládních opatření proti epidemii COVID-19 za nepřijatelné a dodal, že Hnilička by z toho měl vyvodit důsledky.

Deník Blesk v pondělí napsal, že v hotelu Prince de Ligne se v sobotu večer konala oslava 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů. Někdejší hokejový brankář Hnilička dopoledne uvedl, že chyboval. „Nepil jsem, po večeři a pár pracovních schůzkách jsem řídil domů. Ale uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu, za kterou se moc omlouvám a jsem připraven nést za ni následky,“ řekl.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) po pondělním jednání vlády řekla, že by podpořila odvolání Hniličky z funkce šéfa sportovní agentury, kdyby ho Babiš navrhl. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že musí trvat na dodržování opatření. „Musel bych se zachovat tak, že vše platí stejně pro všechny,“ uvedl k případnému hlasování. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) míní, že Hnilička si chybu uvědomil. „Chybu může udělat každý, podstatné je to, že okamžitě reaguje," uvedl. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) považuje Hniličkovo chování za nepochopitelný úlet, o dalším dění ale nechtěl spekulovat.

Organizátor i účastníci akce porušili několik platných opatření proti šíření koronaviru, hrozí jim pokuta. Případ prověřuje policie, pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům.

V říjnu stál podobný případ místo ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), kterého Blesk vyfotil při odchodu ze schůzky se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem v uzavřené restauraci na Vyšehradě. Faltýnek kvůli případu opustil post prvního místopředsedy ANO, sněmovní funkci si ale ponechal.

Tagy: