Milionové výsluhy u ochranky? Závažné, míní Koten. Počkejme na závěr GIBS, vyzval Letocha

Poslanci Radek Koten (SPD) a Petr Letocha (STAN)

Radek Koten, Petr Letocha

Obvinění z vykazování falešných přesčasů a pobírání neodpracované odměny příslušníky ochranné služby jsou závažná. V pořadu Právě dnes to řekl poslanec Radek Koten (SPD). Se zjištěním přišla minulý týden jako první CNN Prima NEWS. Podle poslance Petra Letochy (STAN) je před vynesením soudů důležité počkat na závěry vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

V Ochranné službě Policie České republiky (OS PČR) se porušuje zákon, řekli pro CNN Prima NEWS dva bývalí důstojníci, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Podle nich si někteří lidé na vedoucích pozicích vykazovali stovky hodin přesčasů ročně, které ale ve skutečnosti neodpracovali. Jeden z nich si tak měl tímto způsobem přijít až na milion korun, informovala exkluzivně CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nešvary u ochránců nejmocnějších? Kauza policejní elity může skončit u poslanců ve výboru

Podle poslance a člena Bezpečnostního výboru Radka Kotena jsou obvinění, se kterými přišly zdroje CNN Prima NEWS, poměrně závažná. „Pokud by se prokázalo, že se to skutečně dělo, tak je to samozřejmě k zamyšlení. Bylo by potřebné ten systém posílit a vyhodnotit, jak se takové věci mohly stát,“ sdělil politik SPD.

Řadu případů z podnětu členů Ochranné služby již nyní řeší GIBS. Na základě výsledků jejího šetření by se podle Kotena mohly upravit kontrolní mechanismy, aby k údajnému „rozkrádání veřejných peněz“ již nedocházelo.

Letocha chce před vynesením soudů znát závěry vyšetřování GIBS. „V tuto chvíli nám nezbývá nic jiného, než počkat na její výsledky a potom se s nimi řádně vypořádat,“ uvedl poslanec STAN. Ve hře je mimo jiné i projednání kauzy na půdě poslaneckého bezpečnostního výboru.

Zdroje CNN Prima NEWS v rozhovoru GIBS obvinily z toho, že v případech podaných podnětů nekoná. Vysvětlují si to tím, že ředitel Ochranné služby Jiří Komorous má mít u GIBS „kamarády“. CNN Prima NEWS oslovila GIBS i Komorouse s žádostí o vyjádření. Na zaslané dotazy redakce nedostala odpověď.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Komorousův motoklub: Lerch je centurionem, členem muž stíhaný za kamery ve sprše

Tagy:
policie vyšetřování GIBS Starostové a nezávislí Radek Koten trestná činnost Svoboda a přímá demokracie Útvar pro ochranu ústavních činitelů Jiří Komorous trestná činnost, právo a spravedlnost