Nešvary u ochránců nejmocnějších? Kauza policejní elity může skončit u poslanců ve výboru

Šéf Ochranné služby Policie ČR Jiří Komorous

Další podrobnosti ke skandálu elitní policejní ochranky

Padni, komu padni. Kauza Ochranné služby Policie České republiky (OS PČR), v níž má údajně docházet k podezřelým machinacím s penězi, zneužívání pravomocí či šikaně, může v září skončit v poslaneckém bezpečnostním výboru. U jednoho z nejdůležitějších a nejelitnějších útvarů musí být vše v maximálním pořádku, řekl redakci CNN Prima NEWS zákonodárce za ODS a předseda výboru Pavel Žáček. Poznamenal, že pro kompletní obrázek bude potřebovat více informací, přičemž klíčové bude šetření ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Zdroje reportérů CNN Prima NEWS prozradily, že v elitním útvaru ředitele Jiřího Komorouse mělo docházet k nafouknutým přesčasům, díky nimž si někteří policejní zástupci přišli na milion korun ročně a tučné desetitisícové výsluhy. Stejně tak v rozhovoru pod podmínkou anonymity, přičemž redakce zná jejich identitu, mluvili bývalí členové ochránců mocných o zneužívání služebních vozů, „zběhnutí“ od velvyslanců, opileckých večírcích v úzkém kruhu ředitele či šikaně ze strany nadřízených.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyvrátili dveře při procesu s Peterkovou. Nyní soud muže potrestal, musí je vyšetřit psycholog

Případem se má již zabývat GIBS či policejní náměstek z prezidia Tomáš Lerch. Celá věc může přistát v září na stole poslancům ze sněmovního bezpečnostního výboru k projednání, pokud celá věc nabere na závažnosti. Pavel Žáček, který mu předsedá, podotkl, že je nejdříve potřeba o celé kauze slyšet co nejvíce informací.

„Nevím nic konkrétního, co GIBS momentálně prošetřuje a čeho se toho všeho týká. Protože ale jde o tak důležitý útvar, který zajišťuje bezpečnost chráněným objektům, včetně Poslanecké sněmovny, předpokládám, že se to v nějaké podobě na výbor dostane. Podporujeme i některé projekty Ochranné služby PČR, takže budeme určitě chtít slyšet, jestli to není něco, co by mohlo ohrozit schopnost jejích příslušníků plnit své úkoly. Ale vím jen to, co je v médiích, nedokážu si v tom ještě udělat obrázek,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Uznal, že jakákoliv pochybení na straně elitního policejního útvaru, který má mimo jiné na starosti bezpečnost zahraničních delegací, by mohla otřást jeho důvěryhodností. Ta byla podle jeho slov i vzhledem k dosavadním výsledkům adekvátní. „Jestliže to má v rukou GIBS, věřím, že budeme informováni, jak to je s naplňováním úkolů a případnými nešvary,“ pokračoval poslanec za ODS.

Sněmovní bezpečnostní výbor se má sejít až v prvním týdnu v září. Pakliže se ukáže, že se v Komorousově sekci děje více podezřelých aktivit, je podle Žáčka pravděpodobné, že se dříve, nebo později bod k projednání stavu Ochranné služby k poslancům dostane.

„Je to jeden z nejdůležitějších a největších útvarů Policie České republiky, navíc s celostátní působností. Tam musí být vše v maximální míře v pořádku. Můžu vám říct, že v tomto směru platí ‚padni, komu padni‘, a to napříč koalicí i opozicí. Na to ale potřebujeme relevantní informace,“ dodal Žáček.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) redakci potvrdil, že o vyšetřování uvnitř Komorousova útvaru ví. Chce si proto počkat na jeho závěry. „Mám informaci, že šetření GIBS ve vztahu k Ochranné službě skutečně probíhá a policie poskytuje potřebnou součinnost. GIBS je nezávislý orgán a logicky proto o šetření nemám další podrobnosti. Policie bude postupovat podle výsledků tohoto šetření,“ napsal reportérovi v SMS.

Víme o krysách a zrádcích, napsal Komorous

Komorous měl podle webu Seznam Zprávy psát svým podřízeným, že „ví o bývalých i současných krysách, které zradily svůj útvar“ a že byli „všichni ustanoveni“. Jinými slovy tedy ví, kdo za úniky do médií stojí. Informaci pak redakci CNN Prima NEWS potvrdily i další zdroje seznámené s prostředím elitního útvaru. Pak svá ostrá slova vzal zpět, vyplývá z vyjádření na webu policie.

Redakce se požádala o vyjádření též opoziční zástupce bezpečnostního výboru, například stínovou ministryni vnitra Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO), ta do vydání článku nereagovala. GIBS taktéž neodpověděl na dotazy redakce CNN Prima NEWS týkajících se kauzy v OS PČR. O pochybných přesčasech prvně informovaly Seznam Zprávy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Riskovali vlastní život, aby pomohli. Darujte Srdce pro hrdinu a hlasujte v anketě CNN Prima NEWS.

Tagy:
policie Policie ČR vyšetřování politika policista ODS policisté GIBS vláda ochranka Pavel Žáček Seznam Zprávy Policie České republiky Útvar pro ochranu ústavních činitelů Jiří Komorous trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva Ochranná služba PČR