EXKLUZIVNĚ: Skandál elitní policejní ochranky. Milion na přesčasech, šikana, alkohol a tataráky

Šéf Ochranné služby Policie ČR Jiří Komorous

Skandál elitní policejní jednotky

Až milion korun ročně na přesčasech. Do výsluhy s rentou 60 tisíc korun měsíčně. Tak si žijí někteří důstojníci v elitním útvaru policie – v Ochranné službě Policie ČR (OS PČR) pod velením Jiřího Komorouse. Podle zdrojů redakce přímo z útvaru je to díky neoprávněnému vykazování přesčasových hodin. Zcela běžné je prý i zneužívání služebních vozidel pro soukromé účely, šikana a krytí lidí, kteří jsou vyšetřováni z trestné činnosti. Dva bývalí vedoucí důstojníci útvaru se proto rozhodli promluvit. Redakce jejich identitu zná, oba však souhlasili s rozhovorem pod podmínkou anonymity. Komorous ani GIBS na dotazy CNN Prima NEWS nereagovali.

Redakce CNN Prima NEWS: Proč jste se rozhodli vystoupit s informacemi o situaci v Ochranné službě?

Policista B: Především kvůli mnoha poctivým a schopným policistům a občanským zaměstnancům, kteří na Ochranné službě slouží. Bohužel s ohledem na personální politiku ředitele OS genmjr. Komorouse, který u vysokých funkcionářů upřednostňuje naprostou loajalitu před profesionalitou, mají pro svou práci velmi špatné podmínky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Střelba v Chorvatsku zasáhla i členy české komunity, řekl tamní poslanec. Popsal detaily

Mnoho policistů proto z OS odešlo, jak těch řadových, tak i velících důstojníků. Situace je vyloženě alarmující. Policistům, kteří se marně snažili upozornit na závažné nedostatky ve výkonu služby nejvyšší představitele Ochranné služby, nezbylo nic jiného, než tyto věci oznámit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Několik z těchto policistů, kteří se chtěli dovolat spravedlnosti, z Ochranné služby v blízké době raději odejde do civilu.

Policista A: Je to jednoduché – kontrolní orgány PČR, jako jsou Úřad vnitřní kontroly (ÚVK) Policejního prezidia a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), které mají velké množství podnětů, v tomto případě nekonají. Vedení police je laxní, takže nám nezbývá nic jiného než tato možnost. Prostě se na to už nemůžeme koukat.

Vyjádření Jozefa Bocána z Policejního prezidia ČR

„Jde o záležitost, která je v kompetenci GIBS. Ochranná služba Policie ČR poskytuje GIBS v této věci maximální součinnost. První náměstek policejního prezidenta genmjr. Tomáš Lerch, který je přímým nadřízeným ředitele Ochranné služby, byl z jeho strany o věci informován, stejně jako o opatřeních, které po zjištění podezření ředitel Ochranné služby přijal v rámci útvaru s cílem taková jednání do budoucna eliminovat. Je však nezbytné vyčkat závěru šetření GIBS.“

Jak je možné, že se s tím nic neděje?

Policista A: Pan Komorous má kamarády všude a jdou si na ruku.

On má kamarády i v GIBSu?

Policista AAno, i ve vedení. A na ÚVK také.

A policejní prezident to ví?

Policista AAno, tím jsem si jistý.

Vy jste působili v OS na jaké pozici?

Policista ANechci to specifikovat, ale byl jsem mnoho let důstojníkem OS.

Policista BNa Ochranné službě jsem sloužil mnoho let, prošel jsem postupně od řadové pozice až po velícího důstojníka na Odboru ochrany chráněných osob.

Co je tedy tím hlavním problémem v Ochranné službě?

Policista AV OS se porušuje zákon, a to zcela otevřeně, rozkrádají se státní peníze, policisté, kteří dělají práci na ulici, mají poloviční výplaty oproti funkcionářům OS.

Policista BJe to bohužel tak. Nicméně se to týká opravdu vybraného okruhu funkcionářů. Na OS slouží spousta poctivých policistů a policistek, ale jednání některých funkcionářů na ně vrhá stín. Na Ochranné službě selhává kontrolní mechanismus. Vedení útvaru průběžně dostává o velmi závažných problémech na jednotlivých odborech informace, ale už několik let se tváří, že se nic neděje. Bude velmi těžké situaci narovnat.

Čísla, jaká vykazují někteří důstojníci OS, jsou nesmyslná. Je to výsměch policistům z jiných útvarů i poctivým policistům z OS.

Do klíčových pozic se často dostávají policisté, kteří nedisponují potřebnými zkušenostmi a schopnostmi, nehledě na jejich morální nastavení. Společným jmenovatelem je jejich provázání se ředitelem OS, který mnohdy předem určuje, kdo ve výběrových řízeních uspěje.

Zmínil jste porušení zákona? V čem?

Policista ALéta se porušoval zákon o služebním poměru – ve vykazování hodin, v nařizování přesčasové práce, v nařizování služební pohotovosti. Všichni, kdo to kritizovali, byli odejiti.

Policista BNebo raději odešli sami, když viděli, že není dovolání.

Vykazování hodin – to je případ, o kterém se už psalo v Seznam Zprávách?

Policista AAno, celá léta docházelo k tomu, že někteří důstojníci OS se sami odveleli na přesčasovou práci. Řeknu příklad: má pracovní dobu od devíti do pěti. A přijde na jedenáctou. Řekne si, že se v sedm večer ještě podívá na kluky, jak hlídají nějakou ambasádu. Přijde tam, postojí, pokecá, napíše si pět hodin přesčas. A každá hodina je 500 korun.

Policista BTěch věcí na Seznamu zveřejnili více. Evidentně měli informace od většího počtu policistů OS, kteří ke zmíněným kauzám uvedli velmi konkrétní informace.

Vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana

„Mám informaci, že šetření GIBS ve vztahu k Ochranné službě skutečně probíhá a policie poskytuje potřebnou součinnost. GIBS je nezávislý orgán a logicky proto o šetření nemám další podrobnosti. Policie bude postupovat podle výsledků tohoto šetření.“

A kolik takových hodin si jsou schopni napsat?

Policista ABěžně bylo měsíčně 150 i více hodin.

Policista BJá vím o funkcionářích, co mají stabilně přes 1200 hodin přesčasů za rok.

150 hodin měsíčně – to znamená jednou tolik, než je řádná pracovní doba?

Policista APřesně tak. A přitom jde o práci, kdy byste měli být stoprocentně koncentrováni, odpočatí, musíte být neustále ve střehu, takže není dost dobře možné být ve střehu 16 hodin denně celý rok.

Policista BOsobní ochrana je velmi náročná a klade na policisty velké nároky. Co si budeme namlouvat, pokud by reálně každý den odpracoval dvojnásobek hodin, bude to mít zásadní vliv na jeho připravenost zasáhnout, pokud by došlo k ohrožení chráněné osoby. Na jiných útvarech se toto neděje, ředitelé si přesčasové hodiny svých lidí hlídají.

Ale to musí být někde v papírech?

Policista AJo, to se psalo obyčejnou tužkou na takovou obrovskou plachtu, kde se potom gumovalo, když bylo potřeba. Na konci měsíce se to upravilo tak, aby to alespoň trochu dávalo smysl a zapsalo se to do ekonomického systému docházky EKISII WEB, a na základě toho mzdová účtárna dělala výplaty.

A na kolik si ti důstojníci přišli měsíčně?

Policista ATakový průměrný plat důstojníka OS je nějakých 60 až 70 tisíc. A k tomu – i pokud měl jenom 50 hodin přesčasy – tak má 25 tisíc navíc. Ale někteří měli těch přesčasových hodin i 160. Proslýchá se, že rekordman u nás na útvaru dostal za rok na přesčasech zhruba milion korun, měl okolo dvou tisíc hodin. A k tomu jsou ještě odměny. Byl z odboru ochrany chráněných osob. Tuto informaci lze samozřejmě ověřit, odešel teprve nedávno.

Policista BJe to dáno mj. personálním nedostatkem, což samo o sobě automaticky generuje přesčasy. Samozřejmě ta čísla, jaká vykazují někteří důstojníci OS, jsou nesmyslná. Je to výsměch policistům z jiných útvarů i poctivým policistům z OS.

Je fyzicky možné těch 2000 hodin ročně mít?

Policista ANe, to není fyzicky možné. Neodpočinete si, nemůžete mít dovolenou, nemůžete nic.

Není to tedy důvod těch přesčasů, že prostě nejsou lidi?

Policista ATak ono by stačilo nejezdit na ochranu bezvýznamných osob, které v zahraničí nemají žádnou ochranu. K nám přijede ministryně odněkud z Balkánu a má tři auta, tři plukovníky, i víc…

Policista BJe pravda, že ty delegace jsou u nás nesmyslně nafouknuté. V zahraničí naše chráněné osoby často nedostanou ani řidiče s autem a vše si řeší přes ambasády ČR v daném státě. OS hlídá obrovský počet objektů. Ochranu mnoha z nich by měly příslušné úřady řešit úplně jiným způsobem.

A to se dělá všechno kvůli tomu, že je za to více peněz?

Policista AJasně, za to jsou ty peníze za přesčasy.

Policista BPřesčasy svých lidí kontroluje policistům jejich přímý nadřízený. Problémem OS jsou ale hlavně přesčasové hodiny právě těchto funkcionářů. Neznají míru a snaží se ze systému vyždímat úplné maximum.

Ale fyzicky ti policisté v terénu jsou?

Policista AVětšinou ano. Ale GIBS vyšetřuje i řadu případů, kdy tam lidé měli být, ale odjeli.

To byl ten případ s velvyslancem USA?

Policista AAno, to se opravdu stalo. Byl to mimo jiné „Mr. Tatarák“.

Mr. Tatarák?

Policista ADostal tu přezdívku, protože vozil Komorousovi tatarák, pomáhal mu na chalupě a tak. Je jedním z ředitelových hlavních našeptávačů a donašečů. Jeho přesčasové hodiny jsou mimochodem naprosto nereálné. Stal se ale vedoucím oddělení podpory výkonu, dostal hodnost plukovníka, přitom má pod sebou jen 12 podřízených.

Kolik má pod sebou běžně plukovník?

Policista ATo se nedá přesně říct. Pokud jde o OS, některý odbor má 100 lidí, některý 400 a jiný třeba 600 lidí…

A to on opustil to strážní stanoviště u amerického velvyslance?

Policista BAno, ale to se dělo úplně běžně. Ten první prstenec, ti kluci těsně okolo chráněné osoby, s chráněnou osobou zůstali, ale ten druhý prstenec, který zajišťuje širší perimetr, tak ti odjeli domů. Ale práci si vykázali třeba do deseti večer.

To ale ti kluci z toho prvního prstence museli vědět, jak reagovali?

Policista ATřeba právě v případě velvyslance USA došlo mezi kolegy k ostré hádce. Ale co naděláte, když jste podřízený.

Policista BVedoucí 2. oddělení a vedoucí Odboru ochrany chráněných osob tuto kauzu zametli pod koberec, protože mají sami máslo na hlavě, nechtěli na sebe jakkoliv upozornit. A vyšlo jim to.

Jak útvar v takové atmosféře funguje?

Policista AStrašně špatně. Lidé se tam nenávidí, nevěří si, udávají se na GIBS, píšou do novin. Ale to je zoufalství. Protože vidí, že selhávají všechny kontrolní orgány, které by to měly řešit.

Odcházejí lidi od útvaru?

Policista AHodně a bohužel ti schopní. Na osobní ochraně je nyní zhruba padesátiprocentní podstav a chystá se odejít dalších deset mužů. Na ostatních odborech chybí třeba 150 lidí z 600.

A ředitel Komorous to všechno ví?

Policista ASamozřejmě.

Vyjádření GIBS i Ochranné služby PČR chybí

Redakce CNN Prima NEWS se pokusila získat vyjádření od zástupců GIBS i Ochranné služby PČR, a to jak e-mailově, tak telefonicky či SMS. Do vydání rozhovoru se ovšem nevyjádřili. Na kauzu tak zatím reagovali ministr vnitra Vít Rakušan a Policejní prezidium ČR.

A nic s tím nedělá?

Policista ANaopak, všechno to kryje. Funguje to takhle… Příklad: Bývalý vedoucí odboru ochrany chráněných osob, který prokazatelně těch hodin vykazoval snad nejvíc (říkalo se mu „hodinář“), kluci se proti němu bouřili, tak toho ředitel vyměnil až po několika letech, ale přesunul ho na jiný odbor ve funkci plukovníka. Za stejné peníze. Jen ho na tři měsíce symbolicky kázeňsky potrestal. Za loňský rok udělal opět spoustu přesčasů, takže si prý podal žádost do civilu. Rentu bude mít velmi pěknou. Naprosto nezaslouženě s ohledem na to, co během své kariéry na OS předvedl.

Ta renta – neboli výsluha – se vypočítává i z těch přesčasových hodin?

Policista AAno, po patnácti letech máte nárok na výsluhu, která se počítá z průměrné měsíční mzdy za poslední rok služby.  A my jsme měli lidi, kteří odešli zhruba v padesáti letech, měli odchodné 750 tisíc a doživotní výsluhu 60 tisíc korun měsíčně!

A běžná výsluha je kolik?

Policista AV případě PČR je průměrná výše necelých 20 tisíc korun měsíčně za rok 2023.

Takže k těm 60 tisícům se dostanou právě díky těm přesčasům?

Policista APřesně tak.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Barbarský a neomluvitelný čin, napsal prezident Pavel o střelbě v Chorvatsku. Nabídl pomoc s objasněním.

Tagy: