Balák se z vily v Lánech pronajaté za pár tisíc nechystá. Manželka promluvila o jeho zdraví

Balák se z vily v Lánech pronajaté za pár tisíc nechystá. Manželka promluvila o jeho zdraví

Miloš Balák je v nemocnici

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák je v nemocnici, CNN Prima NEWS to potvrdila jeho manželka. Baláka už delší dobu trápí rakovina tlustého střeva. Tento týden se měl navíc vystěhovat z vily v Lánech, jejíž pronájem si odsouzený a následně Milošem Zemanem omilostněný Balák zajistil za velmi výhodnou cenu. A to jen pár dní předtím, než v čele lesní správy skončil.

Miloš Balák vilu s celkem jednadvaceti místnostmi a podlahovou plochou přibližně 250 metrů čtverečních obývá už od dob, kdy byl ředitelem organizace Lesní správa Lány. K nemovitosti mimo jiné náleží také pozemek o celkové ploše pět tisíc metrů čtverečních. Za to vše má platit měsíčně 6 380 korun, bez energií. Tato částka je podle expertů hluboce pod tržní cenou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exšéf lánské obory Balák stále bydlí ve vile patřící Hradu. Za 21 místností platí 6 300 korun

Balák ve funkci ředitele skončil k 31. prosinci loňského roku. Nicméně týden předtím mu jeho vlastní podřízená prodloužila smlouvu až do roku 2025.

V současnosti působí v Lesní správě Lány jako referent. Pražský hrad, pod který tato organizace spadá, ho nemůže propustit kvůli tomu, že je v současné době na nemocenské.

Balák podle svých slov trpí rakovinou tlustého střeva, která mu komplikuje i Hradem nařízené vystěhování ze zmíněné nemovitosti. Manželka Baláka redakci CNN Prima NEWS potvrdila, že se její muž v současné chvíli nachází v nemocnici.

Bývalý šéf lánské lesní správy Miloš Balák byl odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Měl zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti.

Soudem byl opakovaně uznán vinným z pokusů připravit prezidentskou kancelář o miliony, přesto mu bývalý prezident Miloš Zeman udělil milost a svým rozhodnutím vše prominul.

Později byl Balák pravomocně odsouzen také v kauze těžby kamene v Lánech. Za porušení povinností při správě majetku dostal peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. V této linii sporu jej Zeman, jehož druhý prezidentský mandát letos skončil, už omilostnit nemohl.

Bývalý ředitel Lesní správy Lány se z vily dlouhodobě odmítal vystěhovat, dokonce na organizaci, kterou dlouhé roky vedl, podal žalobu. Podle vedoucí prezidentské kanceláře mu byla na konci dubna předána výpověď z nájmu. Vyklidit dům měl do konce července. Podle Deníku N se však v dopise, který mu zaslal nový šéf správy Pavel Rus, mluvilo o 15. srpnu.

SLEDUJTE TAKÉ: V březnu soud uvalil bývalému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun.

Tagy: