Hrozba pro česká miminka. Docházejí zásoby mateřského mléka, jeho dárkyň ubývá

Mléčným bankám dochází mateřské mléko

Matky, které nemají dostatek mateřského mléka

Předčasně narozené děti, nemocné děti na jednotce intenzivní péče, ale i ty, jejichž matky zkrátka jen nemají dostatek mateřského mléka, potřebují pomoc mléčných bank. Těm ale rok od roku mateřské mléko ubývá, protože chybějí dárkyně. Miminku přitom může život zachránit i jen pár mililitrů mateřského mléka.

„Malá se narodila ve 34. týdnu, takže o něco dřív, než by měla,“ uvedla jedna z maminek, která potřebovala mateřské mléko. Ona sama ho totiž neměla v té době dostatek. „Byli jsme moc rádi za mléko z mléčné banky, protože nemusela dostat umělou výživu a potom jsme přešli na moje, když se začalo tvořit,“ popsala své potíže.

Mateřské mléko je přitom pro dítě nezastupitelné. „Obsahuje řadu imunologických látek, protilátek a hormonů, které v žádném umělém mléku nejsou,“ vysvětlila vedoucí lékařka oddělení fyziologických novorozenců a vedoucí lékařka mléčné banky v Podolí Marcela Křížová.

Jenže jeho dárkyň je v poslední době stále méně a méně. „S postupujícím věkem jsou více nemocné, mají různé léky, a tak jich všeobecně ubývá,“ vysvětlila Křížová.

Mateřské mléko nejčastěji potřebují předčasně narozené děti, kterých se jenom v porodnici v pražském Podolí narodí zhruba 630 ročně. Aktuálně zde mají sedm dárkyň a snaží se shánět nové. „Podmínkou je, že maminka musí odstříkat aspoň 300 až 500 mililitrů mléka navíc, než spotřebuje její vlastní dítě,“ vysvětlila Křížová.

„Přinesou nám mražené mléko v půllitrové lahvi. My ho dáme do pasterizátoru, kde se 30 minut pasterizuje na 62,5 stupně,“ popsala nutriční terapeutka Kristýna Horňáková spolupráci s dárkyněmi. Před a po pasterizaci odebírají v mléčné bance bakteriologický vzorek. Když jsou výsledky v pořádku, putuje mléko k miminkům.

V České republice existují pouze čtyři banky s mateřským mlékem. Jedna v pražském Podolí, další v Českých Budějovicích, v Hradci Králové a v Ústí nad Labem.

Tagy: