Nečekaná tragédie s dětským balónkem. Chlapec chtěl překvapit rodinu, zemřel matce v náručí

Pětiletý Karlton zemřel poté, co se snažil nasadit balónek s heliem.

Jsou balonky plněné heliem nebezpečné?

Z první návštěvy lunaparku si pětiletý Karlton z Velké Británie odnesl domů balónek s heliem ve tvaru dinosaura. Milované zvíře se mu však nakonec stalo osudným. Chtěl překvapit svou rodinu tím, že si jej nasadí na hlavu. Kvůli plynu však zkolaboval, po šesti dnech boje na jednotce intenzivní péče v Newcastlu zemřel matce v náručí. Ta se nyní snaží šířit osvětu a před nebezpečným heliem varovat.

Co se v osudný den stalo, přiblížila matka malého chlapce, 43letá Lisa Donagheyová. Pětiletého Karltona našla na zemi s balónkem na hlavě. „Zamířil do domu na toaletu, tak jsem ho šla zkontrolovat. Když jsem vstoupila do jeho pokoje, měl na hlavě balónek ve tvaru dinosaura. Myslím, že se do něj snažil nasoukat, aby nás všechny překvapil, zejména své neteře,“ vyprávěla zdrcená matka webu Mirror.

Balón byl stejně velký jako chlapec, a tak by se do něj nakonec asi celý vešel. Jenže plyn, kterým byl dinosaurus naplněn, Karltona zřejmě otrávil. „Strhla jsem mu balónek z hlavy a začala křičet. Myslím, že jsem ho nakonec odnesla na terasu. Jako matka jsem ale věděla, že jsem ho ztratila. Měl doširoka otevřené oči a byl celý bledý,“ pokračovala Donagheyová.

Balónek ve tvaru dinosaura dostal Karlton při své první cestě do lunaparku. „Choval se moc hezky a o nic nežádal. Proto za odměnu dostal balónek. Dinosaury miloval, měl o nich řadu knížek i hraček,“ přiblížila matka. Poté, co její syn zkolaboval, se zhroutila. „Musela jsem křičet. Do domu jsem se nemohla vrátit. Zatím co jsem byla otupělá strachem a hrůzou, tak mého chlapečka resuscitovali,“ podotkla.

Pouze jsem opakovala: „Můj chlapeček“

Do záchrany se zapojila jak sousedka, tak sestra Donagheyová. „Když jedna nemohla, vystřídala ji druhá. Do chvíle, kdy přijela sanitka, uběhly čtyři minuty. Mně to však přišlo jako čtyři hodiny,“ sdělila Donagheyová. Na místo letěl i záchranný vrtulník, který Karltona transportoval do nemocnice na jednotku intenzivní péče.

„Vzpomínám si, když mi lékař vzkázal, že je na tom opravdu špatně. Spadla jsem na zem a nemohla vstát. Pouze jsem brečela a opakovala: ‚Můj chlapeček‘,“ vzpomínala na chvíle bezbrannosti. Chvíli se zdálo, že se Karltonův stav začíná zlepšovat, jenže přišly záchvaty. „Poslední záchvat ho velmi poznamenal. I kdyby se probral, nebyl by schopen fungovat, vše měl poškozené,“ dodala zdrcená matka.

Věděla, že její syn nemá na boj o svůj život už dost sil. „Byla jsem u něj a řekla mu: ‚Přestaň být statečný a jdi spát. Zvládnu to bez tebe, budu na tebe pyšná. O maminku se neboj.‘ Slíbila jsem mu, že mě jeho odchod nezlomí,“ doplnila. Chlapce následně odpojili od přístrojů, jeho matka ho však neopouštěla. „Ležela jsem s ním na posteli, zpívala mu a tulila ho k sobě do chvíle, než se mu zastavilo srdíčko. Prostě usnul a vypadal krásně,“ pokračovala smířeně Donagheyová.

Předpokládá se, že příčinou Karltonovy smrti bylo požití helia, nicméně tuto tezi musí potvrdit koroner. Přesto chce matka pětiletého syna lidi varovat. „Je to jed, který může člověka připravit během pár vteřin o život. Můj syn kvůli němu zemřel, a to si chtěl pouze zahrát na dinosaura. Prosím, buďte při používání helia opatrní. Nikomu bych nepřála bolest, kterou nyní prožívám,“ dodala matka.

Zdrcená rodina nyní prostřednictví sbírky vybírá peníze na chlapcův pohřeb a vzpomínkovou lavičku. Lidé už přispěli téměř 8 000 librami (přes 200 000 korun).

Tagy: