Ministerstvo obrany je arogantní. Má lépe vysvětlovat, kam peníze jdou, říkají experti

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Je dobře, že narůstají výdaje na obranu, nicméně jejich konkrétní směřování by mělo být lépe vysvětleno, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytici Milan Mikulecký a Jiří Vojáček. Podle Mikuleckého je komunikace ministerstva obrany v tomto ohledu vůči poslancům i veřejnosti někdy arogantní a neférová.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve své úterní bilanční tiskové konferenci zmínila rozšiřování obranných kapacit České republiky a modernizaci armády v mnoha oblastech včetně schválení nákupu bojových vozidel pěchoty či letounů. Podle analytiků by však resort měl lépe vysvětlovat konkrétní výdaje, jejichž objem v poslední době výrazně narostl kvůli ruské invazi na Ukrajinu a snaze naplnit závazek členských států NATO ohledně vydávání alespoň dvou procent HDP na obranu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj shání pomoc, kde se dá. Evropa se ocitla v paradoxní situaci, upozorňuje Zrno

„Pokud na jedné straně ministerstvo velmi razantně zvyšuje náklady, je na druhé straně důležitá otevřenost. V současné ekonomické situaci je lidem nutné vysvětlovat, na co ty peníze jdou. Pokud vyvstanou nějaké otázky, musí se na ně odpovídat. Bohužel se tak v současné době neděje,“ poznamenal Vojáček.

Této výtce přitakal i Mikulecký. „Komunikace ze strany ministerstva není vždy zcela šťastná. Někdy je nejenom vůči veřejnosti, ale i vůči poslancům, kteří mají ze zákona kontrolovat práci ministerstev, arogantní a nepříliš fér,“ doplnil.

Experti nicméně ocenili současné snahy o posilování obranyschopnosti Česka. „Máme ohromný dluh vůči armádě. Zaplaťpánbůh se přístup k ní mění. Je třeba za to poděkovat jak současné ministryni, tak premiérovi a hlavně národnímu bezpečnostnímu poradci Tomáši Pojarovi, který je skutečně člověkem na svém místě,“ shrnul Mikulecký.

„Pokud lze ministryni přičíst něco k dobru, je to rozhodně boj za rovnoměrnější financování ozbrojených sil, a snahu o vznik fond, který posune financování armády ke dvěma procentům HDP, i když toho zatím nedosáhneme,“ přidal Vojáček.

České obranné kapacity mají podle expertů významné mezery v několika oblastech, takže by dočasně bylo na místě směřovat do jejich financování i více než dvě zmiňovaná procenta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hodně štěstí, Václave. Podívejte se na křest českého tanku na Ukrajině, má i kameru

Tagy:
armáda NATO obrana Jana Černochová Česko Ministerstvo obrany České republiky Jiří Vojáček Milan Mikulecký