Zákulisí neúspěšné protiofenzivy: USA radily průlom na jihu, Ukrajinci si postavili hlavu

Američané vypracovali plán, na základě kterého měla ukrajinská protiofenziva uspět. Kyjev se ho ale nedržel. Vyplývá to z analýzy listu Washington Post. Pentagon údajně doporučoval Ukrajincům prorazit v jižním směru až k Azovskému moři, třeba i za cenu těžkých ztrát. Kyjev ale nakonec zvolil mělké průlomy hned ve třech směrech.

Volba padla na Záporoží, psali jsme na úsvitu ukrajinské protiofenzivy. A tehdy to skutečně vypadalo, že Ukrajina podnikne frontální útok na jihu s klamnými údery v jiných oblastech. Jenže později se ukázalo, že Kyjev zvolil protiofenzivu hned na třech frontách, čímž zásadně rozmělnil své síly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osud Ukrajiny visí na vlásku. Miliardy pro Kyjev zůstávají v USA, jednání provázel křik

Analýza listu Washington Post teď ukázala, že Američané s Brity celou protiofenzivu s Ukrajinci pečlivě plánovali. Zástupci USA radili, aby Kyjev podnikl hromadnou protiofenzivu v jediném směru, aby tím zesílil tlak na ruské linie.

Západní poradci se ale s Ukrajinci přeli nejen o způsobu útoku, ale i o načasování. Pentagon tlačil na to, aby Kyjev spustil operaci už v polovině dubna, aby nedal Rusku čas vyztužit své obranné linie. Ukrajinci ale vyčkávali. Říkali, že pro předčasný útok nemají zdroje ani potřebný trénink.

Plán Američanů přitom počítal s tím, že koncentrovaný a včasný útok prorazí ruskou obranu. Podle simulací se měli Ukrajinci probít k Azovskému moři a oddělit pozice Rusů na Krymu od těch na Donbasu. A to během 60 až 90 dní od zahájení operace.

Neshody při plánování

To se ale nestalo. Ukrajina si podle listu Washington Post postavila hlavu. Zejména kvůli tomu, že se údajně bála, že jeden přímý útok přinese nadměrné ztráty.

Kromě Záporoží nakonec ukrajinská armáda vedla výpady směrem na Melitopol a na východ od Bachmutu. Roztříštění sil ale dost možná způsobilo, že se Ukrajincům nepovedl žádný zásadní průlom.

Američané je měli přesně právě před takovým průběhem varovat. „Vím, že to opravdu, ale opravdu chcete udělat. Jenže to nebude fungovat,“ varoval jeden z představitelů USA.

Že se jarní protiofenziva, která nakonec začala v létě, nepovedla podle plánu, už nyní přiznává i ukrajinské velení. „Chtěli jsme rychlejší výsledky,“ řekl prezident Volodymyr Zelenskyj v nedávném rozhovoru pro agenturu AP.

„Z tohoto pohledu jsme bohužel nedosáhli požadovaných výsledků. A to je fakt,“ doplnil ukrajinský prezident, který už doma dávno nemá tak skálopevnou podporu jako na začátku války.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Volby na okupovaných územích

Tagy: