Zelenskyj shání pomoc, kde se dá. Evropa se ocitla v paradoxní situaci, upozorňuje Zrno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj se sešel s Orbánem v Argentině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a maďarský premiér Viktor Orbán se potkali až na druhém konci světa, v Argentině. Oba byli pozváni na inauguraci nového prezidenta Javiera Mileie. Jejich krátké, ale intenzivní výměny názorů si všímají světová média. Ukrajinský prezident Zelenskyj se totiž snaží získat pomoc pro svou napadenou zemi a maďarský premiér, který udržuje dobré vztahy s Ruskem, ji blokuje. Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno upozorňuje, že EU se ohledně pomoci Ukrajině ocitla v paradoxní situaci.

Oba lídři letěli přes půlku zeměkoule, aby pogratulovali novému argentinskému prezidentovi.  Zpočátku se drželi daleko od sebe. V argentinském parlamentu pak ale došlo i na pár slov. Z napohled vyhrocené několikavteřinové výměny zatím nic neuniklo, přes záběry totiž hovoří argentinská novinářka. „Náš rozhovor byl maximálně přímočarý. Samozřejmě se týkal našich evropských záležitostí,“ řekl Zelenskyj.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko se netakticky v ukrajinském blátě snaží převzít iniciativu, tvrdí ISW. Budou totiž volby

K videu zachycující rozhovor obou politiků si neodpustil komentář bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. „Silný lídr, který bojuje za demokracii, a zbabělec, který ji ničí,“ uvedl nynější belgický europoslanec.

I když se neví, co mezi oběma politiky zaznělo, téma hovoru je nasnadě. Orbán už dlouhodobě blokuje peníze pro Ukrajinu, odmítá jí dodávat zbraně a teď hrozí vetem vstupu Ukrajiny do EU. „Rozhodně to není v zájmu Maďarska. A troufáme si to říct, ať už je na nás vyvíjen jakýkoli tlak,“ uvedl na začátku prosince Orbán.

Zrno: Pomoc Ukrajině je v USA rukojmí vnitropolitického boje

Volodymyr Zelenskyj nemá na výběr. Protiofenziva se podle všeho nedaří, zima je tu a Rusko pokračuje pomalu, ale jistě v „opotřebovávací válce“. „Jestli si Putin vezme Ukrajinu, nezastaví se. Půjde dál, to dal jasně najevo, a napadne naše spojence v NATO. Pak budeme mít závazek bránit každý centimetr území NATO,“ řekl americký prezident Joe Biden.

Těmito slovy se snažil šéf Bílého domu burcovat Kongres, aby přiklepl miliardy na pomoc Ukrajině. Senát zatím peníze zablokoval. Biden krok senátorů nazval „dárkem Putinovi“.

„V případě Spojených států je pomoc Ukrajině rukojmím vnitropolitického boje. Někteří republikáni se ptají, proč mají financovat boj na Ukrajině, když USA nejsou schopny ubránit svou jižní hranici před migrací z Mexika,“ vysvětlil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Co se týče pomoci ze strany EU, jde podle Zrna o paradoxní situaci. „Unie slíbila vyrábět munici pro Ukrajinu, ale zároveň pravidla společenské odpovědnosti a ekologické udržitelnosti brání bankám financovat rozšíření zbrojní výroby,“ dodal Zrno.

Na tolik důležitou pomoc ze zahraničí, a hlavně Spojených států, se Zrno ptal i samotných Ukrajinců na západě země. „Pomoci je vždycky málo, ale jsme vděční za to, co dostáváme. Hlavně od USA a EU,“ řekl jeden z oslovených.

Americká pomoc je podle Bílého domu pro Ukrajinu „životně důležitá“. Prostor pro dohodu prý existuje, čas se ale krátí. I proto míří Zelenskyj osobně do Washingtonu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci se pochlubili západní technikou

Tagy:
Argentina Ukrajina Viktor Orbán Evropská unie USA inaugurace hlava státu Matyáš Zrno Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj západní svět ruská invaze na Ukrajinu