Ministerstvo zdravotnictví radí, jak správně grilovat. Bizarní, nechápe Farhan z ANO

Při grilování je potřeba dávat pozor na dostatečnou tepelnou úpravu.

Na co si dát pozor při grilování

S příchodem letního počasí se rozjíždějí i grilovačky. Otevřený oheň nemají rádi hasiči, obavy o zdraví příznivců grilování ale vyjádřilo i ministerstvo zdravotnictví. Vydalo proto manuál, jak bezpečně tuto činnost vykonávat a na co si dát pozor. Člen výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) to označil za bizarní.

V úředním dokumentu se například dozvíte o výběru surovin, vhodné přípravě nebo dostatečné tepelné úpravě masa. „Problém může například nastat v momentě, kdy si koupím potravinu a tu si vezu domů. Může být v 50 stupních v autě po dobu třeba hodiny, dvou, což ji samozřejmě udělá nepoživatelnou,“ popsal ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neprůstřelné vesty a cestovní laboratoř. Putin po atentátu na Fica obrňuje vlastní ochranku

Následně se v ní může objevit salmonela nebo jiná bakterie, která zapříčiní nepříjemné trávicí obtíže. „V loňském roce jsme v České republice měli koncem sedm tisíc případů. Dominantní je v tomto případě campylobacter, který je charakteristický pro nedostatečně tepelně upravené kuřecí maso,“ dodal Fošum k prevenci.

„Jestli si pan ministr představuje, že bude vydávat takové poučky ke grilování za znak prevence, tak je to bizarní situace. Snaha se cení, ale realizace je opět za pět,“ namítl člen výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

ČTĚTE TAKÉ: Grilovaná vepřová krkovice je nestárnoucí klasika, říká Martin Svatek. A přidává tipy, jak ji dokonale připravit

I grilování má svá pravidla

Podle odborníků je důležité se na grilování hlavně dostatečně připravit. „Zásadní je rozvrhnout si práci, to je asi to nejdůležitější,“ míní kuchař Martin Svatek. Dodal, že například větší kusy masa se grilují déle.

Grilování má svá pravidla. Maso by mělo být zhruba hodinu vyndané z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu, solit by se mělo až poté, co se položí na rošt a rozhodně bychom ho neměli obracet vidličkou, aby z něj nevytekla šťáva.

Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, jakému masu se lidé při grilování raději vyhýbají. „Určitě hovězí a divočina. Trvá to dlouho,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě. Jiní to ale příliš neřeší. „Dávám na gril všechno, co můžu,“ řekl další dotazovaný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drůbežář o vyšších cenách kuřecího: Do Polska se ženou investoři. Očekávám další zdražování

Tagy:
jídlo grilování maso ANO 2011 Česko Ministerstvo zdravotnictví České republiky Kamal Farhan