Drůbežář o vyšších cenách kuřecího: Do Polska se ženou investoři. Očekávám další zdražování

Čerstvě narozená kuřata míří z Česka do zahraničí, tam je vykrmí a ve formě masa se vrátí zpět.

ZPRÁVY PLUS (155)

Kuřata na českém trhu nejsou, směřují ke zpracování hlavně do Polska, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS agrární ekonom Tomáš Maier s tím, že k severním sousedům se i z toho důvodu hrnou investoři. Za dlouhodobým zdražováním vidí hlavně vyšší náklady nebo přísnější veterinární předpisy. Podle generálního ředitele Drůbežářského závodu Klatovy Davida Bednáře proto musí jít ceny logicky nahoru.

Ekonom připomněl, že drtivá většina vyvážených živých kuřat směřuje podle statistik do Polska. „Naši severní sousedé se v tomto ohledu stávají evropskými lídry. Jejich ekonomika perfektně šlape –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ množství peněz jde do infrastruktury, když chce někdo vystavět masokombinát, nemá takové problémy se stavebním povolením jako u nás,“ vyjmenoval Maier.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda se bojí daně na víno, řekl Kubáček. Lidovcům už nepomůže, ani kdyby rozdávali lahve gratis

Z toho důvodu je prý pro investory lepší zamířit právě do Polska. „V prvním kvartálu tohoto roku poklesly porážky drůbeže o půl procenta. Za zdražováním jsou tak spíše zvyšující se náklady a přísnější veterinární předpisy,“ zdůraznil ekonom v pořadu Zprávy PLUS.

Tuzemské drůbežáře a potravináře podle Bednáře zpomaluje „šílené množství byrokracie“. „V souvislosti s energetickou krizí jsme byli nuceni snížit naši výrobu o více než 40 procent. Ceny, za které kuřata prodáváme, jsou opravdu bídné, takže je musíme navýšit,“ podotkl ředitel klatovského podniku.

„Cena prsních řízků se na pultech pohybovala okolo 90 korun. Za takovou sumu nejsme schopni ani produkt vyrobit. Proto tlačíme na vládu, aby začala řešit situaci ohledně nadnárodních řetězců, které nabízejí zboží pod nákupními cenami, čímž také okrádají stát o DPH,“ poznamenal Bednář.

Podle Maiera nastavily řetězce pravidlo, že nakupující vnímají běžnou cenu jako přemrštěnou, zatímco ta reálná se blíží sumě v akci. „Obchody si takto u nás vychovaly spotřebitele, čímž si zajistily nejvýznamnější postavení napříč trhem. Tahají za nejdelší část provazu,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Elektronické služby České pošty se potýkají s výpadkem. Nefunguje její web ani Czech Pointy

Tagy:
jídlo Polsko maso ceny ekonomika kuře vývoz Zprávy plus stavební povolení kuřecí maso Tomáš Maier David Bednář Drůbežářský závod Klatovy