Neprůstřelné vesty a cestovní laboratoř. Putin po atentátu na Fica obrňuje vlastní ochranku

Ochranka Vladimira Putina po nedávných atentátech na politické představitele v Evropě výrazně posiluje bezpečnostní opatření. Šéf Kremlu chodí na veřejné akce v neprůstřelné vestě a chrání ho větší počet bodyguardů i vzdálených snajprů. Podrobně se zkoumá také každé Putinovo jídlo, uvedl list The Moscow Times.

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe byl v červenci roku 2022 postřelen během politické kampaně. Utrpěl vážná zranění na pravé straně krku a také ránu, která zasáhla srdce. Na následky atentátu zemřel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin třetím zemím slibuje zbraně dlouhého dosahu. Nabádá je k útoku na Západ

Letos v polovině května atentátník postřelil na mítinku s občany slovenského premiéra Roberta Fica. Politik přežil jen díky včasné pomoci lékařů. Právě zmíněné dva atentáty podle nezávislého listu The Moscow Times donutily Kreml přehodnotit bezpečnostní rizika.

Vesta pod kabátem

V posledních měsících Rusko významně posílilo ochranku prezidenta Vladimira Putina. Se šéfem Kremlu chodí více strážců a více členů ostrahy je vždy rozmístěno v oblasti, kde se prezident vyskytuje. Jde typicky o odstřelovače na střechách.

„Kreml, který je již nyní ve zvýšené bezpečnostní pohotovosti kvůli invazi na Ukrajinu, byl vyděšen nedávnými útoky na vysoce postavené politiky v Evropě a Asii a v reakci na ně posílil Putinovu bezpečnost,“ informoval list The Moscow Times s odvoláním na ruské představitele a lidi blízké Putinovi, kteří s ním chodí na veřejné akce.

Kreml oficiálně tvrdí, že žádné extra kroky k ochraně prezidenta neprovádí, podle expertů to ale není pravda. Zvýšený stupeň ohrožení se promítl i do ochrany Putina během oslav 9. května na Rudém náměstí. Putin se na akci údajně objevil se skrytou neprůstřelnou vestou na prsou, každého účastníka oslav – včetně válečných veteránů – úřady navíc předem prověřily.

Bezpečnější opatření jsou ale ještě komplexnější. Ochranka podle zdrojů z Ruska tuší, že vedle potenciálního atentátu patří mezi rizikové faktory pro Kreml zatykač Mezinárodního trestního tribunálu na Putina kvůli obvinění z válečných zločinů a také riziko útoků ukrajinských dronů a sabotáží nebo útoků islamistických radikálů.

Pozor na jídlo

Zvláštní pozornost je věnována Putinovu jídelníčku. Ruský prezident totiž prakticky nejí nic, co by dříve jeho ochranka neschválila. To ale neznamená, že by přijímal potravu jen ve svém paláci, jeho bodyguardi s sebou nosí přenosnou laboratoř, pomocí které testují potravinové vzorky i na cestách. Testování má vyloučit možnost, že se někdo pokusí Putina otrávit jídlem.

„Prezident má osobní kuchaře, kteří s ním vždy cestují. Vozí s sebou i potraviny. Ale i tak s Putinem vždy cestuje speciální skupina důstojníků, kteří všechna jídla kontrolují, než se k nim Putin dostane,“ řekl zdroj listu The Moscow Times.

Rusko opakovaně obvinilo Ukrajinu z toho, že se snaží Putina zabít. Například pomocí dronů, uvedl web BBC. Ruský prezident prý přežil nejméně šest pokusů o atentát.

Ukrajina na druhou stranu tvrdí, že překazila hned několik pokusů o atentát na prezidenta Volodymyra Zelenského. K jednomu z útoků mělo dojít hned na začátku války. Další letošní pokus o atentát měl být dárkem pro Putina k jeho květnové inauguraci.

VIDEO: Rusko zasáhlo v Charkově pětipatrový obytný dům

Tagy: