Ministr Dvořák je zbytečný, nemá žádnou agendu, řekl Nacher. Jednal zbrkle, podotkl Jakob

Poslanci Partik Nacher (ANO) a Jan Jakob (TOP 09)

360° (36)

Jmenování zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura, o kterém nikdo nevěděl, bylo zbrklé. V pořadu 360° to uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Je zcela evidentní, že to ničemu rozumnému neprospívá,“ pokračoval v kritice ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Jakoba, ačkoliv je celá strana TOP 09 bytostným zastáncem eura, tak Dvořákovo jmenování ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem pro jeho přijetí nekvitoval. „Oceňuji skutečné kroky, které k němu povedou. Ne nějaká nouzová řešení,“ uvedl Jakob a zároveň poukázal na fakt, že Česko splňuje pouze jedno ze čtyř maastrichských kritérií, což prakticky znamená, že přijetí eura je v nedohlednu. Krok Dvořáka označil za překvapivý a za PR hnutí STAN, které nikam nevede.

ČTĚTE TAKÉ: Podraz Starostů, hřímá Topolánek a volá po rekonstrukci vlády. Zmínil, koho vyhodit prvního

Podle místopředsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Patrika Nachera by vláda měla především vládnout a Dvořák podle něj vede zbytečný úřad. „Pan ministr zcela evidentně trpí tím, že nemá nějakou větší agendu, tak přišel s tímhle úplně mimo,“ kroutil hlavou. Dodal, že vůbec nerozumí tomu, že Dvořák najednou vystřelí zmocněnce na věc, kde se ani vláda neshodne. „Zmocněnec má mít přece agendu u něčeho, na čem se vláda shodne, to je logika věci,“ doplnil.

Sám Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že na jmenování měl právo. „Tak ať je to poradce. Každý ministr jich má X, to je v pořádku, to by asi nikomu nevadilo. Tím, že mu dal titul zmocněnce z toho, ale dělá naprostý guláš,“ nechal se slyšet Nacher.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na jmenování zmocněnce pro euro mám právo, hájí se Dvořák. Pouhý truc, říká Schillerová

Tagy: