Podraz Starostů, hřímá Topolánek a volá po rekonstrukci vlády. Zmínil, koho vyhodit prvního

Mirek Topolánek

Dvořák a Schillerová o třenicích ve vládě

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek se ostře vymezil vůči současné atmosféře v kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Za podraz označil postup Starostů ohledně jmenování ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem pro euro, ke kterému přistoupil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Topolánek na to konto prohlásil, že je čas na rekonstrukci vlády. A právě s Dvořákem by začal. Premiér Fiala už kvůli novému zmocněnci svolal dohodovací řízení.

„Nic proti Petru Zahradníkovi, byl ostatně už v mém NERVu, ale chování strany-nestrany STANu beru jako velký podraz a nebude podle mne možné to ze strany premiéra Fialy standardně vymlčet. Myslím, že je čas na rekonstrukci vlády. S Martinem Dvořákem bych začal,“ napsal na sociální síti X Topolánek.

Obdobně se ke jmenování zmocněnce vyjádřil také europoslanec Tomáš Zdechovský: „Nejde tady ani o Petra Zahradníka, kterého osobně považuji za odborníka. Ale je to další faul ze strany STAN. Vláda by se o takovém kroku neměla dozvídat z tweetů jednoho z ministrů,“ napsal na sociální síti X. A kritiku si na sociální síti neodpustil ani poslanec ODS Jan Skopeček: „Nejde o euro jako takové. Jde o předvádění svalů v koalici a testování, kam až může STAN vůči premiérovi a ODS zajít. K věci samotné – představa, že svobodná a vyvážená diskuze o jakémkoliv tématu vyžaduje státního úředníka, je pro mě jako svobodomyslného člověka děsivá.“

ČTĚTE TAKÉ: Na debatu s Rakušanem nepojedu, vzkazuje Fiala. Kampaň chce dělat jen v rámci Spolu

Strany koalice se neshodují na tom, zda národního koordinátora pro euro jmenovat, proti jsou občanští demokraté. Představitelé koaličních stran se shodují na tom, že formálně jde o ministrova poradce. „Premiér svolal na základě žádosti jedné z koaličních stran v reakci na jednostranný krok ministra Dvořáka koaliční dohodovací a smírčí jednání,“ sdělila médiím mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Podporu takového kroku následně na X potvrdil i vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka.

Podrobnosti o dohodovacím řízení obsahuje povolební koaliční smlouva mezi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty se STAN. S jeho využitím se počítá u přípravy zásadních návrhů, ale také při hledání společného postupu koalice v případě, že některou otázku dostatečně neřeší programové prohlášení či koaliční smlouva. V dohodovacím či smírčím řízení se mají řešit i případné rozpory vyplývající z koaliční smlouvy.

Dohodovací jednání se vede na úrovni K15, která se skládá z předsedů a dvou dalších zástupců každé strany. Smírčí jednání je vyhrazené koaliční radě, kterou tvoří předsedové a místopředsedové stran, předsedové parlamentních klubů a hlavní manažer či generální sekretář. Podle Ješátkové bude předmětem jednání i debata o „kompetencích a potřebě udržet společnou koaliční pozici v klíčových politických tématech“.

Hlavní agendou nového zmocněnce má být podle Dvořáka zapojení do expertní diskuse o plnění takzvaných maastrichtských kritérií a budoucím přijetí společné evropské měny, monitoring a analýza ekonomické stránky vstupu do eurozóny. Spolupracovat bude Zahradník také na připomínkování materiálů mířících do vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Společnost bych defializoval. Havlíček se přel s Vystrčilem kvůli premiérovi i návrhům NERV. Podívejte se na Partii Terezie Tománkové.

Tagy: