Na jmenování zmocněnce pro euro mám právo, hájí se Dvořák. Pouhý truc, říká Schillerová

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a exministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Dvořák a Schillerová o třenicích ve vládě

Na jmenování zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura mám právo, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Opačného názoru jsou ale nejen členové koalice, včetně premiéra Petra Fialy (ODS), který kvůli tomu svolal dohodovací řízení, ale také exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle ní se jednalo o pouhý truc ministra a šéf vlády by byl směšný, kdyby se proti jeho kroku neohradil.

„Postupoval jsem v souladu se všemi předpisy a dokonce i s programovým prohlášením vlády. Je řada ministrů, kteří jmenují své zmocněnce, a není to projednáváno ve vládě ani koalici. Takže nemám skutečně důvod se domnívat, že jsem něco udělal špatně. Bylo to moje právo,“ poznamenal Dvořák a upozornil, že funkce koordinátora vyplývá i z ustanovení o přijetí eura z roku 2003.

ČTĚTE TAKÉ: Štvát pravičáky je správně a levici nemají všichni chválit, říká Maláčová. Jurečka je zbytečný

Předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová nicméně upozornila, že pozice národního koordinátora byla již dříve zrušena z důvodu, že nebyl stanoven termín pro vstup do eurozóny. „Ještě minulý týden o tom mluvil zástupce ODS, že to dává logiku, aby nebyl stanoven,“ poznamenala.

Důvodům, proč k tomuto kroku tedy Dvořák přistoupil, nerozumí: „Pan ministr zřejmě na truc vytvořil pozici zmocněnce, nevím na základě čeho, nevím proč. Navíc ještě zjišťujeme, že to neprojednal ani v rámci pětikoalice,“ upozornila a dodala, že rozumí kroku premiéra Fialy, který na základě žádosti jedné z koaličních stran v reakci na jednostranný krok ministra svolal koaliční dohodovací jednání.

„Jak dlouho si nechá premiér ještě okopávat od hnutí STAN kotníky? Myslím si, že by byl směšný, kdyby to neudělal,“ podotkla.

Že se jedná o provokaci, však Dvořák popřel. „Chceme pouze naznačit našim voličům, že máme cíle, které jsme dosud nebyli schopni ani definovat, ani o nich otevřít debatu. Rozuměli jsme tomu předchozí dva roky, kdy byla závažnější témata. Nyní ale máme dojem, že by se měly začít otevírat,“ zmínil s odkazem na přijetí eura.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejasný osud eurokomisařky Jourové. Názorově jsme se rozešli, rýpl si Babiš do kolegyně

Tagy:
Alena Schillerová STAN Petr Fiala euro koalice Martin Dvořák koordinátor zmocněnec ministerstvo pro evropské záležitosti vláda